Proat van Eddy 'Rock 'n roll'

(door Eddy Beens)

Eigenlijk was ik van plan om over wat anders te schrijven. Onderwerpen liggen voor de hand. Ik pas even. Het ophemelen van de grootste rockband van Nederland is deze week voor mij meer op z'n plaats. Het sentiment overheerst even.

Ik werd getroffen door het nieuws dat George Kooymans ernstig ziek is. Hij heeft ALS. Sommige lezers niets hebben misschien niets met de naam George Kooymans.

Geef toe, George is geen dominee, voetballer, politiek leider of ondernemer. Kooymans is een fantastisch muzikant. Belichaamt de ziel van de rock 'rol in Nederland. Dat is ook een stroming waarin veel mensen geloven en deze volgen. George Kooymans is met Rinus Gerritsen de oprichter van de Golden Earring. Haagse jongens die in de jaren 60 een bandje begonnen.

Den Haag was de smeltkroes van de Nederpop. Barry Hay en Cesar Zuiderwijk stroomden later in. De rest is eigenlijk geschiedenis. De band werd groot. Doorbreken in Amerika is niet voor elke Europese band weggelegd. De legendarische song Radar Love staat nog steeds hoog in de hitlijsten van de Amerikaanse roadsongs.

Tournees door Amerika volgden. Met succes, maar ook met valkuilen. Als je je als voorprogramma laat vervoeren in limo's en het hoofdprogramma, Santana, zit in een busje met twaalf man moet je even worden teruggezet. Terug in Nederland afvragen waar je mee bezig bent, vervolgens een fantastisch album schrijven en gewoon doen waar je goed in bent en je beperkingen kennen.

Hits als Weekend Love, Twilight Zone en When the lady smiles waren het gevolg. Vaak op gedanst, of geprobeerd, in Bar de Nachtweg. De betekenis van de Earring in Nederland voor mijn generatie muziekliefhebbers is groot. Hoe vaak zijn we niet vertrokken vanuit Genemuiden naar de IJsselhal voor het jaarlijkse optreden van de band? Soms op de fiets, met acht man in een auto, of met iets meer geld op zak in de taxi.

Later naar de theatertours. In 1970 stonden ze voor het eerst op Pinkpop. In 2019, bijna vijftig jaar later weer. Tussentijds altijd liedjes schrijven, zijpaden bewandelen en vooral laten zien dat het plezier er nog steeds van afspat tijdens de optredens.

Het stopt met de Golden Earring. Ik had ze een mooier afscheid gegund. Een afgeladen stadion in Den Haag, een vol strand in Scheveningen of gewoon op de Zwarte Cross of Pinkpop.

Golden Earring betekent vooral vriendschap, liefde van vier mannen voor elkaar, trouw en passie voor muziek. Ook dat is eindig.

Het leven is rock 'n roll.