Noodfonds voor verenigingen en stichtingen

(vervolg van voorpagina)

"Als je ziet wat er gebeurt is afgelopen jaar, dan hebben heel veel verenigingen hun broek op kunnen houden. Maar er zijn nu organisaties die concreet in de problemen komen”, licht wethouder Knol toe.

Of de 150.000 euro genoeg is, dat is nog onbekend. "We weten niet hoelang dit gaat duren”, zegt Knol. "Naar alle waarschijnlijkheid zijn er voor de zomer geen evenementen.”

Het gaat om organisaties die zich normaal prima zelf of met een gemeentelijke subsidie kunnen redden, verduidelijkt de wethouder. “Organisaties die een belangrijke bijdrage leveren aan onze gemeente geven we nu een steuntje in de rug. Moedig slaan zij zich moedig door deze moeilijke periode heen", prijst wethouder Gerrit Knol. "Maar naast veel waardering hebben zij vooral financiële steun nodig om overeind te blijven."

Het Corona Cultuur Fonds is een noodfonds met een korte looptijd tot 1 september 2021. Dan wordt, afhankelijk van budget en actuele coronaontwikkelingen, de balans opgemaakt.

Donderdag 18 februari vergadert de gemeenteraad over het Corona Cultuur Fonds. Het gemeentebestuur vraagt de raad dan om 150.000 euro voor het noodfonds beschikbaar te stellen. Aanvragen indienen kan vanaf 1 maart.

Mocht de coronacrisis langer gaan duren, dan verwacht wethouder Knol een nieuwe bijdrage van het Rijk.

Aan de Stichting Ontspanningssporten Zwartsluis is overigens het eerste bedrag al overgemaakt, zo wist de wethouder donderdagavond te melden tijdens de raadsvergadering.