Afbeelding
Archieffoto

Veertien parkeerplaatsen aan Dorus Rijkersstraat weg; dertig nieuwe aan Willem Alexanderstraat

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - Veertien parkeerplaatsen aan de Dorus Rijkersstraat in Genemuiden gaan verdwijnen. Dat gebeurt vanwege de wens van Wetland Wonen om geen (lang)parkeren toe te staan in het gebied tussen De Meente en het grasveld aan de Dorus Rijkersstraat.

“Hiermee wordt verbetering van de omgevingskwaliteit bereikt”, schrijft de gemeente in een brief. Ter plaatse van het woongebouw Den Heuvel worden drie langsparkeerplaatsen veranderd in zes parkeerplaatsen voor haaksparkeren. “Per saldo betekent dit een afname van elf parkeerplaatsen langs de Dorus Rijkersstraat”, concludeert de gemeente.

Door Wetland Wonen is onderzocht hoe er extra parkeerplaatsen in het gebied kunnen komen. "De enig beschikbare locatie is het groene binnengebied langs de Willem Alexanderstraat”, merkt de gemeente op. Er is een ontwerp gemaakt om daar drie parkeerkoffers van elk tien parkeerplaatsen te laten komen. "Deze parkeerkoffers worden zorgvuldig in het binnengebied ingepast." Ter plaatse van de parkeerkoffer aan de Prins Willem Alexanderstraat is ter weerszijden van de inritten een blokhaag voorzien. "Daarmee is een auto tot aan de glaslijn afgeschermd. In deze blokhaag wordt bovendien een boom opgenomen. Deze inkapseling belemmert goeddeels het directe zicht op de in de koffer geparkeerde auto's vanaf de straat, zonder dat de sociale veiligheid te beperkt wordt", staat in het ontwerp. "Ook moet er een zone op de kop van De Meente overblijven voor toekomstige ontwikkelingen, zoals het realiseren van een volwaardige nevenentree voor De Meente en eventuele uitbreiding van het bouwvolume op deze plek.”