Afbeelding
Foto: Jan van Kleef

Zwembad in Zwartsluis is weer open en het water
is er warmer dan in een ‘normaal' buitenzwembad

(door Enrico Kolk)

ZWARTSLUIS – "Nu lopen wij als Zwartsluis een keer voor op Genemuiden", zegt een vrouw maandagmorgen in het zwembad in Zwartsluis. Het is nog geen 8.00 uur als de eerste zwemmers, waaronder de verslaggever, zich melden bij zwembad De Kragge.

Het is koud, het is glad op de weg, en er sijpelt een beetje regen naar beneden. Het mag de pret niet drukken: er kan weer gezwommen worden. Eenmaal in het water blijkt het allemaal wel weer mee te vallen.

Zwembadmanager Raymond Spijkerman is dik tevreden. Voor het eerst sinds hij aantrad, is er een zwembad geopend. In zwembad De Kragge, dat nu dienst doet als openluchtbad, is het ‘gecontroleerd druk’.

“Het gaat eigenlijk zoals wij wilden dat het zou gaan”, zegt Spijkerman. “We gingen vrij ad-hoc open om te kijken hoe het zou gaan. Het zit niet allemaal gelijk vol, zodat we goed kunnen kijken hoe het gaat met de anderhalve meter.”

Mensen kunnen reserveren voor een blok van een uur en een kwartier. Per blok zijn maximaal 25 mensen tegelijk toegestaan in het bad. “En alles is in de open lucht, ook het omkleden”, legt Spijkerman uit. “Maar daar hangen wel netjes zeiltjes om.”

Het bad in Zwartsluis is het enige zwembad in Nederland dat normaal een binnenzwembad is en nu als buitenzwembad geopend is, denkt hij. Dat maakt het bad ook een stukje warmer dan de meeste buitenbaden. “Buitenbaden zijn normaal 21 graden, hier is de watertemperatuur 25 graden”, vertelt Spijkerman. “Het helpt dat ‘s avonds het dak dichtgaat en we de afdekdekens erop doen.”

Het dak is overdag nu open, waardoor het zwembad een openluchtzwembad geworden is. Omdat alles nu in de open lucht gaat, is het geven van zwemles niet mogelijk. “Dat zouden we het liefst doen, maar met kleine kinderen kun je nu niks beginnen.”

Het personeel van de drie zwembaden zit nu al bijna vier maanden thuis. “Zij hunkeren al die tijd om aan het werk te gaan”, vertelt Spijkerman. Het kostte dan ook geen enkele moeite om hen enthousiast te krijgen. Samen met het personeel tuigde Spijkerman in 48 uur een constructie op om het zwembad open te laten gaan.

Al vergden de voorbereidingen wel iets meer tijd. “Vijf weken geleden toen een buitenbad in Amsterdam in het nieuws kwam, is het gaan borrelen. Toen zijn we in Hasselt gaan kijken, maar het was technisch onmogelijk om daar open te gaan.”

Spijkerman bleek echter niet voor een gat te vangen en zocht naar andere mogelijkheden. “Kijk, bij mij waren ook de kinderen thuis”, zegt hij. “Nou, ze gaan je in de gordijnen omhoog. Ze willen wat beweging hebben en je hebt zelf ook beweging nodig. Ik ben ook voetbaltrainer, daar staan we lekker iedere week nog op het veld. Toen hebben gekeken naar wat er op een verantwoorde manier kon, in goed overleg met de gemeente en de veiligheidsregio.”

Dat leverde ‘heel veel ja, nee, ja, nee’ op. “De veiligheidsregio nam een veilig standpunt in en dat snap ik ook wel. Toen ik de eerste aanvraag deed, was alleen het bad Amsterdam open. Dan zouden zwemmers vanuit het hele land hiernaartoe komen.”

Na een paar keer herschrijven van protocollen, werd vorige week dan toch besloten dat dit moest kunnen. “En zo geschiedde donderdagmorgen”, straalt Spijkerman. “In het eerste blok waren er al een stuk of 16 mensen in het water van de 25 die er maximaal in mogen.”

Abonnementen zijn niet geldig, mede omdat de kassa waarmee dat werkt, opgeborgen is. “Hier worden we niet rijk van”, weet Spijkerman. “We doen het voor het gemeenschappelijke sociale belang, het beweegpatroon is belangrijk. Maar als we dit rendabel willen maken, dan moet het kaartje toch wel een paar euro duurder.”

Mensen kunnen op de website van het zwembad maximaal een week vantevoren reserveren. En of dat coronaproof is? "Meerdere onderzoeken tonen aan dat het chloorgehalte de verspreiding verkleint”, merkt Spijkerman op. "Dus misschien heb je theoretisch gezien hier wel minder kans op corona dan wanneer je met iemand wandelt.”

Het stemt hem tevreden. "Het gaat grandioos. Ik heb een team met mensen die voor elkaar door het vuur gaan. En de klant omarmt het. Ze mogen niet in de buurt komen, maar ze zouden ons het liefst een knuffel geven. De dankbaarheid is erg groot.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding