Overal waar het maar een beetje kon, bonden mensen de schaatsen onder.
Overal waar het maar een beetje kon, bonden mensen de schaatsen onder. Foto: Gerrit Slurink

Een weekend vol schaatsen: 'Even weer terug naar normaal'

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Even weer een beetje terug naar normaal, zo leek het afgelopen weekend. In plaats van coronakoorts gloeide er dit keer schaatskoorts. "Voor heel veel mensen kwam dit net op tijd."

Zo ervaart psychosociaal therapeute Klarisse Broer-Altena uit Genemuiden dat. "Ik merk dat mensen aan hun grens zitten”, vertelt ze. "De creativiteit gaat een beetje weg, mensen gaan piekeren, ze komen vast te zitten, hun hoofd zit vol en ze missen sociale contacten."
Eigenlijk hadden veel mensen het heel lastig, beschrijft ze. "Ze misten de gezelligheid, het was allemaal somber en akelig, ouders die hun kinderen les moesten geven ervaarden het soms best als zwaar. Afgelopen weekend was een hele opleving. Mensen konden plezier maken.”
Ze ziet de sneeuw en het ijs als een geschenk uit de hemel. "Eigenlijk was het gewoon een knipoog van God. Heel veel mensen zagen het niet meer zitten. Toen mochten de kinderen eindelijk naar school en kwam er ook nog sneeuw. Het was fantastisch.” Zo beleefde ze dat zelf ook. "We stonden ´s ochtends met de buurvrouwen op de schaats op de Bermsloot. En we spraken iedere dag af: morgenochtend weer. In het zonnetje, dat werkt goed voor de hersenen om alles weer een beetje tot rust te brengen. Ik vond dat heel prettig."

(Lees verder op pagina 3)