Schaatsers op de grachten in Hasselt.
Schaatsers op de grachten in Hasselt. Foto: Gerrit Slurink

"In een diep dal kan er een knipoog van God komen"

(vervolg van voorpagina)

“Wat ik het mooie vond”, zegt Broer, “Met dat fantastische weer en het schaatsen, je zag alleen maar lachende mensen. Gewoon even lekker lol maken, even genieten van de buitenlucht en de mooie natuur.”

Leeftijdsgrenzen spelen daarbij geen rol, merkte ze. “Ook al ben je hoogbejaard, dan kun je nog plezier hebben omdat je kinderen plezier hebben. Dit weekend zag je ouderen genieten vanachter het raam.”

Er zijn ook mensen die welvaren bij de coronatijd. “Veel mensen vinden het wel prima”, stelt Broer. “Je hebt ’s avonds geen vergaderingen, bijvoorbeeld. En er worden geen sociale dingen van je gevraagd, wat sommige mensen ook wel als belastend ervaren.”

Waardevol

De coronatijd kan, wat Broer betreft, ook een waardevolle tijd zijn. “We zaten laatst als gezin bij elkaar en toen zeiden we ‘wat hebben we nu gedaan, wat we anders niet zouden doen?’ Je groeit wel wat meer naar elkaar toe."

Corona is misschien een wake-upcall geweest, denkt ze. "Het leven draaide door, ik dacht weleens ‘wanneer stopt dit?’ Ik denk dat mensen nu makkelijker de switch kunnen maken. De scholen, bijvoorbeeld. Als er nu iemand thuiszit, is het makkelijk omschakelen naar onlineles.”

Zwaar

Toch is het voor een grote groep mensen een zware tijd. De avondklok was voor veel mensen de druppel, zegt Broer. “Sommige mensen voelen zich nu echt opgesloten.”
Ze merkt dat het, zeker voor jongeren, niet altijd meevalt. "Ik merk dat veel pubers depressief worden. Ze zitten in de bloei van hun leven, sommigen ervaren het alsof hun jeugd wordt afgepakt. Maar aan de andere kant zie ik ook wel weer veerkracht."


Jongeren hebben dat, daar is de therapeute van overtuigd. "De grootste lessen leer je door de diepe dalen. Dan komt er groei en leer je. En soms denk je ‘wat is het leven zwaar'. En dan opeens, in zo'n diep dal, kan daar een knipoog van God komen.”