Landelijke lockdown roet in eten

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - De landelijke lockdown gooit roet in het eten als het gaat om versoepeling van coronamaatregelen. Al ruim tien dagen zit Veiligheidsregio IJsselland qua corona op niveau 2: 'zorgelijk'. Dat zou voor veel versoepelingen zorgen, ware het niet dat de landelijk ingevoerde lockdown daar een stokje voor steekt.

De routekaart, uitgevaardigd door de Rijksoverheid, staat bij dat risiconiveau het bezoek van maximaal zes gasten per dag toe, exclusief kinderen tot en met 12 jaar. Bij huwelijken zouden er 50 personen aanwezigen mogen zijn, bij uitvaarten 100.

Er zou een verbod op verkopen, gebruiken of klaar voor gebruik hebben van alcohol gelden op openbare plaatsen tussen 0.00 en 6.00 uur. Dat verbod gaat nu om 20.00 uur in.

De horeca zou opengaan en uiterlijk om 0.00 uur moeten sluiten. Er zouden dan maximaal zes personen aan een tafel mogen zitten (exclusief kinderen tot en met 12 jaar) en maximaal vijftig gasten binnen zijn, exclusief personeel.

Van een avondklok zou geen sprake zijn. Van sportwedstrijden voor kinderen tot en met 17 jaar daarentegen wel. Zij zouden wedstrijden onderling van teams met de eigen club mogen houden. Ook trainingen en andere georganiseerde jeugdactiviteiten zouden mogen. Voor volwassenen zouden alleen trainingen toegestaan zijn.

(Lees verder op pagina 5 'Landelijke maatregelen maken een regionale versoepeling onmogelijk')