Een lege horecazaak.
Een lege horecazaak. Foto: Johan Snel

Landelijke maatregelen maken een regionale versoepeling onmogelijk

(vervolg van voorpagina)

Pas wanneer het hele land terug is naar risiconiveau ‘waakzaam’ wordt er teruggeschakeld van landelijke naar regionale maatregelen. Dat risiconiveau zit nog lager dan 'zorgelijk', waar IJsselland nu in zit.

“Er is nog geen sprake van dat ze op regionaal niveau aanpassingen doen in het situatiebeeld. Dat is pas aan de orde als er heel veel regio’s die kant opgaan”, legt woordvoerder Bianca de Greef van de Veiligheidsregio uit.

Er wordt aan een nieuwe routekaart gewerkt, laat ze weten. “We kunnen nu niet versoepelen, totdat het Rijk aangeeft dat dat mag. En dan zullen ze er ook een nieuwe kaart bij pakken”, weet ze.

“Allereerst ben ik blij te horen dat we het in regio IJsselland zo goed doen. Maar de beloning blijft uit en dat is jammer”, reageert horecaondernemer Johan Snel. “Het is ook wel weer begrijpelijk, want als we hier weer naar normaal kunnen, kon het hier wel eens erg druk worden.”

In totaal zijn er vier risiconiveaus: Waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. De routekaart lijkt alleen van stal gehaald te worden wanneer het hele land zich in die eerste bevindt. Versoepelingen zijn daarom regionaal onmogelijk, de routekaart blijkt alleen bedoeld voor 'verzwaringen'.

"Als de routekaart maar één kant op wordt gebruikt, kunnen we het beter de 'eenrichtingsroutekaart' noemen", vindt Snel. "Typisch weer zo’n ding waarvan je je als burger/ondernemer weer bij de neus genomen voelt door het demissionaire circus."

In het overleg met de burgemeesters (het Regionaal Beleids Team (RBT)) is de vraag van eventuele versoepelingen niet aan de orde geweest, meldt De Greef. "Omdat het gewoon niet mag. Pas als er zicht is op enige versoepelingen, dan zullen wij hier gesprekken gaan voeren."

Ze heeft wel gehoord dat het kabinet in het land bezig is met een versoepelingsstrategie. "Voor ons is het helemaal afwachten, maar het is wel fijn om te zien dat wij in de betere regio's zitten."