Het ingediende bouwplan.
Het ingediende bouwplan. Screenshot

Aangepast bouwplan voor Kerklocatie na bezwaren omwonenden op oorspronkelijk plan

(door Enrico Kolk)

HASSELT – Er komt een aangepast bouwplan voor de zogeheten Kerklocatie in Hasselt Om de Weede. Het nu door ontwikkelaar Koraal ingediende ontwerp stuit op bezwaren van omwonenden. Zij stuurden de gemeente al verschillende brieven om hun onvrede over de gang van zaken te melden.

Op de bewuste locatie ligt een bestemming voor maatschappelijk/religieuze doeleinden. “In het verleden was het mogelijk dat daar een kerk zou worden gerealiseerd”, vertelt projectleider Nicolette van den Poll donderdagavond in een informatiebijeenkomst voor de gemeenteraad.

Ook de bestemming ‘Wonen’ is mogelijk binnen het geldende bestemmingsplan. Dat laat ruimte voor een gebouw van 18 meter hoog, wanneer er kerk zou worden gebouwd. Aan omwonenden werd echter toegezegd dat daar geen gebruik van gemaakt zou worden als er geen kerk kwam.

Het lijkt er niet op dat die er alsnog komt, dus kwam de ontwikkelaar op de proppen met een plan voor een appartementencomplex, de zogeheten Weidewachter. “De ontwikkelaar is gewezen op de gevoeligheden en de risico’s”, volgens Van den Poll. Desalniettemin volgde in december de indiening van een bouwaanvraag vanwege de norm voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen, de zogeheten BENG-norm.

Aanvragen die na december werden ingediend moeten daaraan namelijk voldoen. De ontwikkelaar hoefde dat niet als hij in december een aanvraag deed. Dat deed hij en diende een plan in met overschrijding van het bouwvlak en de maximale hoogtes.

Het college kan daar een zogenoemde ‘kruimelregeling’ op toepassen, legt Van den Poll uit. Met die regeling is het mogelijk om een afwijking van het bouwplan ten opzichte van bestemmingsplan te regelen. “Maar daar was geen draagvlak voor.”

Dat blijkt ook uit de reacties uit de buurt. “Het is begonnen met een Wob-verzoek (een verzoek in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur, red.) in juni 2020”, schetst Van den Poll. “In juli 2020 kwam er een verzoek om de toezeggingen uit 2010 te bevestigen.” Daarna volgde in december 2020 een verzoek om een gesprek en een aankondiging van bezwaar tegen de ingediende bouwaanvraag.

Ook kwam er een verzoek om handhaving, maar dat is door de gemeente afgewezen. Het gesprek kwam er wel en dat is op 11 januari gevoerd. “En daarvan is een verslag gemaakt”, laat Van de Poll weten. Ook is er overleg geweest met omwonenden over de ruimtelijke consequenties van eventuele aanpassingen. “Dan wordt het terrein iets meer gevuld en komt het ietsje verder richting de Ruif.”

Er komt nog een overleg met omwonenden, zegt de projectleider. Hoe het aangepaste bouwplan er uiteindelijk uit gaat zien, moet de komende tijd duidelijk worden.

Mogelijk spreekt de gemeenteraad donderdagavond tijdens de raadsvergadering ook over dit onderwerp.