Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Jong zijn in coronatijd: Jurjen van de Vegte (18) uit Zwartsluis

(door Enrico Kolk)

In deze rubriek vragen wij jongeren hoe ze omgaan met de coronamaatregelen en wat de impact daarvan is op hun dagelijkse leven. Vandaag deel 6: Jurjen van de Vegte (18) uit Zwartsluis.

Eigenlijk zou Jurjen gisteren rijexamen doen. Het ging niet door: coronamaatregelen. “Er komt nu nieuwe datum, ik word deze week gebeld om een nieuw rijexamen te plannen”, vertelt Jurjen die het ‘wel heel erg jammer’ noemt. “Het is niet dat ik het direct nodig had, maar een rijbewijs hebben is wel handig. Dus ik had me erop verheugd dat ik het gisteren zou halen.”

Dat dat nu niet kon, brengt hem niet meteen in de problemen, al liggen die wel op de loer. “Na de zomer moet ik op stage, en ik weet niet hoelang dit nog doorgaat. Het kan zijn dat ik dan helemaal moet stoppen, want ik ga een halfjaar fulltime op zee. Dan verloopt mijn theorie en kan ik weer opnieuw beginnen, dat is zonde van de tijd en het geld.”

In verband met zijn opleiding (maritiem officier niveau 4-zeevaart), die hij in Harlingen doet, vonden zijn rijlessen ook plaats in de Friese plaats. Officieel is dat ook zijn woonplaats, al brengt hij nu meer tijd door in Zwartsluis. “Ik heb een of twee keer per week een praktijkdag in Harlingen”, vertelt Jurjen. “En verder gaat alles online via Teams.”

Dat is al sinds de kerstvakantie zo. “Toen de lockdown kwam, is alles dichtgegaan.” Het betekende een mini-verhuizing. Normaal woont hij op een soort studentenkamer. “Wij hebben een grote woonkamer met zeven kleine kamertjes. Omdat je daar staat ingeschreven, woon je daar ook”, legt hij uit. “Dus we hoefden geen afstand te houden, omdat we huisgenoten zijn.” Van de zeven is Jurjen de enige uit Zwartsluis. “Er komen er een paar van Terschelling en zelfs eentje uit België.”

Ook in coronatijd woonde hij nog een groot deel van de tijd in Harlingen. “Toen ik de eerste verhalen hoorde, dacht ik dat het wel zou meevallen", blikt hij een jaar terug in de tijd. “Maar in de eerste lockdown vond ik het wel heftig en toen dacht ik dat het ook wel even zou duren.”

En zo geschiedde. Bij veel jongeren leidt dat tot depressiviteitsklachten, toonde landelijk onderzoek aan. “Ik word er niet echt depressief van”, vertelt Jurjen. “Maar ik vind het jammer. Een stuk van je jeugd is toch uitgaan en met vrienden zijn. Nu met de avondklok en lockdown kan dat niet. Maar ik denk ook ‘we moeten het maar even met z’n allen doorbrengen en dan maar hopen dat het weer beter wordt’.”

Het meest mist hij de gezelligheid in het weekend. “Als je de hele week werkt en school hebt, dan is het toch fijn als je met elkaar bier kunt drinken en met elkaar naar de kroeg kunt. Dat je even met vrienden of familie bent. Mijn opa en oma waren zoveel jaar getrouwd, dat ging ook niet of nauwelijks door. Het is eigenlijk alleen maar school en werk en dat is toch een beetje saai.”

Afgelopen weekend was het wel heel gezellig, vindt hij. "Iedereen was vrolijk. Je merkte aan iedereen dat ‘ie toe was aan wat anders. Ik heb ook met vrienden geschaatst, dan krijg je toch het oude gevoel weer terug en vergeet je het gedoe even. Iedereen is weer gezellig, muziek erbij, en lekker samen eten.”

Stiekem hoopte hij dat het komend weekend weer zou vriezen, maar dat zit er niet in. "Het is wel jammer dat het bij een dag drie of vier is gebleven.” Dat het ‘oude gevoel' weer even terug was, bevalt hem wel. "Misschien is de lockdown wel beter, maar ik hoop dat binnenkort alles weer open kan. Ik denk niet dat je nog lang zo door kan gaan, dus ik hoop dat we snel weer met z'n allen een biertje kunnen doen.”