Oud-doelman Albert Flier wordt bij SC Genemuiden voorzitter van de technische commissie.
Oud-doelman Albert Flier wordt bij SC Genemuiden voorzitter van de technische commissie. Foto: Tennekes

Met eigen jongens meedoen om de prijzen in de hoofdklasse blijft het doel

(door Mark de Rooij)

GENEMUIDEN – Dat Sportclub Genemuiden voor volgend seizoen afscheid neemt van ervaren sterkhouders ten faveure van jonge spelers van eigen kweek is een lastige, maar bewuste keuze. “Als we het in huis hebben dan hoeven we het niet te halen”, zegt Albert Flier als lid en aanstaand voorzitter van de technische commissie.

De oud-keeper (40) zou in oktober al benoemd worden tot voorzitter van de tc, maar omdat de algemene ledenvergadering tot op heden is uitgesteld heeft hij het stokje officieel nog niet overgenomen van Jan Tuinman. “In de praktijk is het niet veel drukker”, zegt Flier over zijn 'promotie'. “Maar je bent eindverantwoordelijk.”

Flier weet dat hij als voorzitter van de tc de populariteitsprijs niet gaat winnen. Het maken van impopulaire keuzes is onderdeel van het vak. “Als je altijd maar goed kunt beredeneren waarom je keuzes maakt. Ik doe dit omdat de club het mij vroeg en ik mij graag wil inzetten voor Sportclub. Ik heb er zin in. Het is een mooie uitdaging om deze groep jonge jongens te ontwikkelen en samen tot mooie prestaties te komen.”

'Buitenlanders'

Aan de alom bekende 'buitenlandersregeling' gaat Flier niet morrelen. De clubman staat volledig achter de opvatting om maximaal zes, zeven jongens (ongeveer dertig procent) van buitenaf in de eerste selectie te hebben. Die regel leidde er toe dat er dit jaar afscheid wordt genomen van Omar Kavak, Patrick Jansen en Martijn van der Laan. “We hebben nu gekozen om Martijn van der Laan te laten gaan omdat we vinden dat we achterin kwaliteit hebben van onszelf. Dan is de keus vrij simpel. We denken dat we in plaats van Omar nog wel iemand willen halen. Omar scoorde veel, dat vervang je niet zomaar even.”

'Omar scoorde veel, dat vervang je niet zomaar even'

Moeilijk gesprek met Kavak

De 32-jarige spits scoorde maar liefst 93 keer in 117 officiële wedstrijden en had zelf zijn loopbaan graag in de tapijtstad afgesloten. “Dat zijn niet de leukste gesprekken, kan ik je verklappen. Zeker niet omdat ik ook met hem samen heb gespeeld”, vertelt Flier, die verklaart dat de technische commissie in verband met de jonge spelersgroep de voorkeur geeft aan een iets jongere spits. “Iemand die ook weer past bij Sportclub Genemuiden. Het is uiteindelijk niet te voorspellen. Je weet pas achteraf of je er goed aan gedaan hebt.”

Doelstelling

“Onze eerste doelstelling is om bovenin de hoofdklasse mee te draaien. Een kampioenschap, of promotie, is van veel dingen afhankelijk, maar je moet wel die doelstelling hebben. Om elkaar te prikkelen en daar naartoe te werken met zijn allen.” Flier heeft het als keeper van Genemuiden twee keer mee mogen maken, een kampioenschap in de hoofdklasse. Hij kwam in totaal vier seizoenen met Sportclub uit in de topklasse, destijds het hoogste amateurniveau.

'Uiteindelijk wint het beste team'

Wat was het geheim? “Een hechte groep. Veel jongens speelden al zes, zeven jaar samen. Plus wat jongens van buiten die goed in de groep lagen en die ook iets extra's hadden. En wij wilden voor die jongens het vuile werk opknappen. Dat is de samenwerking die je in een team moet hebben. Patrick Lip was een geweldige middenvelder, maar niet de beste verdediger. Daar hadden we Robert Boes voor, die zeurde niet en maakte het straatje voor Patrick schoon. Als je iets voor elkaar over hebt en elkaars kwaliteiten gebruikt, hoef je niet de beste spelers te hebben. Uiteindelijk wint het beste team. Dat bracht ons heel ver”, aldus Flier, die inmiddels drie seizoenen gestopt is.

Hoewel hij afgelopen seizoen nog een paar keer, met veel plezier, meetrainde, heeft hij daar vrede mee. “Ik ben veertig, mijn tijd is geweest. Ik heb een supermooie tijd gehad, bijna alles gewonnen wat er te winnen viel op amateurniveau. Wat heeft een mens nog meer te wensen?”



Selectie krijgt vorm

Met het bijtekenen van 'eigen jongens' Matthias Breman (22), Ramon Beens (23), Nick Buitink (24) en Rick Doorn (23) krijgt de selectie van Sportclub voor volgend seizoen steeds meer vorm.

Sijmon Eenkhoorn, Arend van de Wetering, Jur van Dalfsen, Bart Jan Brouwer, Kay Velda, Jens Jurn Streutker, Rens van Benthem en Noureddine Boutzama waren eerder al vastgelegd. Als vervanger van doelman Jansen is Hidde Streutker gehaald. De 31-jarige Jansen was dit en vorig seizoen de keeper van Genemuiden.