Zo moet de nieuwe aanbouw van de Meente eruit gaan zien.
Zo moet de nieuwe aanbouw van de Meente eruit gaan zien. Screenshot

Wetland wil 45 nieuwe sociale huurwoningen bij De Meente

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - Het duurt nog even, maar de plannen zijn er. Wetland Wonen heeft van de gemeente het advies gekregen om het ontwerp voor 45 nieuwe sociale huurwoningen bij De Meente vóór 1 januari 2022 ter inzage te leggen.

Dan treedt namelijk de Omgevingswet in werken en die zorgt ervoor dat bepaalde procedures veranderen. "Het is aan Wetland Wonen om potentiële bezwaarmakers goed mee te nemen in het planproces om daarmee eventuele zienswijzen en bezwaren zo veel mogelijk te voorkomen", schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad over de plannen.

Het nu voorliggende schetsontwerp is de eerste uitwerking van een volumeplan, dat de woningcorporatie maakte. "De nieuwbouw staat te dicht op de Jan van Arkelstraat", meldt het college. Dat is wel mogelijk, maar graag wil zij daar voorwaarden aan stellen.

De eerste is dat aan de zijde van de Jan van Arkelstraat en de Dorus Rijkersstraat een lage, wintergroene haag geplaatst wordt. Daarachter moet een ondiepe privé buitenruimte komen bij de woningen.

De haag moet minimaal zeven meter uit de stoep aangeplant worden en onderhouden tot een breedte van maximaal een meter en een hoogte van circa een meter. Er blijft dan ruimte over voor een grasveldje tussen de haag en het voetpad.

De groenstrook langs de Jan van Arkelstraat en op de hoek van de Dorus Rijkersstraat moet zo min mogelijk onderbroken worden door toegangspaden, vindt de gemeente. Dit is maximaal vijf keer bij de zeven woningen, ten noorden van de doorsteek naar de hof. De breedte van een toegangspad moet 80 centimeter worden, wat volgens de gemeente breed genoeg is voor een rolstoel.

In de nieuwbouw, waarvoor de Lage en Hoge Vlakte en de kerkzaal gesloopt zouden moeten worden, reserveert Wetland Wonen ook plek voor een nieuwe, in de woorden van de corporatie, ontmoetingsruimte.

Er is sprake van een nog lopend huurcontract (tot 2025) met Stichting De Meente. "Maar er moet worden gekeken naar de potentie van de kerkzaal als duurzaam verhuurbaar oppervlak en naar mogelijkheden van multifunctioneler gebruik."
De kerkzaal vormt op dit moment, volgens Wetland, een potentieel risico omdat het een grote, inpandige ruimte betreft die 'slechts' voor specifiek gebruik geschikt is. "Bij teruglopend gebruik en als gevolg daarvan afname van huuropbrengsten dreigen exploitatieproblemen te ontstaan."

De verbouwing van het woonzorgcentrum en de realisatie van 45 sociale huurwoningen komen tot stand in samenwerking met Stichtingsbestuur van De Meente, Woonzorgconcern IJsselheem, woongroep Akkerwinde en zorginstelling PGVZ. De gemeente faciliteert de planologische procedure, die doorlopen moet worden om de nieuwbouwwoningen mogelijk te maken