Evaluatie van GOV

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - Er komt een brede en onafhankelijke evaluatie van de invoering van de reclamebelasting in Genemuiden. Die werd in december 2019 ingevoerd vanwege de oprichting van de Genemuider Ondernemers Vereniging, begin 2020. Wanneer de evaluatie wordt uitgevoerd, is nog niet bekend.

Op de GOV kwam kritiek, vorig jaar. “Het is allemaal niet echt correct verlopen”, stelde een Genemuider onderneemster vorig jaar in een brief aan de raad. Op 24 september spraken lokale ondernemers in tijdens de raadsvergadering over het ondernemersfonds en is een ingezonden brief besproken. De raad besloot toen dat er een onafhankelijke evaluatie moest komen.

Met de evaluatie brengt de gemeente in beeld of de reclamebelasting haar doel bereikt heeft. Dat doel luidt als volgt: “De reclamebelasting ten behoeve van het Ondernemersfonds Kernzone Genemuiden stelt de subsidieontvanger (GOV) in staat een substantiële bijdrage te leveren aan de leefbaarheid en levendigheid van de kernzone, door als collectief activiteiten te ondernemen en/of investeringen te doen. Dit zal een positieve invloed hebben op het ondernemersklimaat en de concurrentiepositie van Genemuiden verstevigen.”

In de evaluatie worden ondernemers nu bevraagd op onder andere de organisatie en communicatie van het ondernemersfonds. Dat bestaat uit bekendheid met het fonds, transparantie, besluitvorming, inspraak en werkwijze. Ook wordt de toegevoegde waarde tegen het licht gehouden; de omvang en veelzijdigheid van uitgaven vanuit van het fonds, de bestedingen en resultaten uit het fonds, aansluitend bij de doelstelling. Daarnaast wordt er in de evaluatie gesproken over de samenwerking afzonderlijk en tussen partijen en verbeterpunten daarvoor.

"De evaluatie moet een representatief beeld geven van het belang van het ondernemersfonds”, vindt de gemeente. "Daarom wordt er een vragenlijst onder alle ondernemers uitgezet en streven we naar een zo hoog mogelijke respons.”