Vier jaar cel voor schieten op woning van broer

ZWOLLE (JPZ) – Voor het beschieten van de woning van zijn broer in Genemuiden is dinsdag een 53-jarige man tot 4 jaar cel veroordeeld. Volgens de rechtbank nam schutter Ben T. de kans op de koop toe dat hij met zijn kogels iemand dodelijk zou raken.

Dat bleek dinsdag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. In de nacht van 30 juni 2020 schrikken vijf personen in een woning aan de Industrieweg in Genemuiden rond half twee in de nacht wakker. Er klinken knallen buiten.

Een van de dochters die beneden slaapt, kijkt naar buiten en ziet de vermoedelijke schutter weglopen. Zij weet het zeker: dit is oom Ben T. Ze herkent hem aan zijn loopje en zijn postuur. Een dag later wordt T. door een arrestatieteam in zijn vissersboot aangehouden. Bij die aanhouding zijn waarschuwingsschoten gelost.

T. en twee broers zijn al jaren gebrouilleerd met elkaar. Aanleiding is de beëindiging van een jarenlang durende zakelijke relatie in de visserij.

De belangrijkste vraag die de rechters moesten beantwoorden, was of het inderdaad T. was die op de woning had geschoten.

Er zijn beelden van een bewakingscamera die volgens de raadsman van T. vragen oproepen. Zo droeg de schutter een jas met een embleem ter hoogte van het borstzakje. Op de jas van T. die de politie in beslag nam waarop kruitsporen zat, was dat embleem niet aanwezig.

Toch beantwoordden de rechters die vraag met ja. Het was inderdaad Ben T. die schoot. Op korte afstand van de woning is richting de voordeur en richting drie ramen geschoten. Daarmee nam T. de aanmerkelijke kans dat iemand in de woning zou overlijden. Hij moet geweten hebben dat er personen binnen waren, omdat er een auto op de oprit stond. En gezien het tijdstip mocht hij verwachten dat de mensen sliepen.

Ook bewezen is een doodsbedreiging gericht aan zijn broer. T. mag de komende 5 jaar geen contact opnemen met zijn broer of diens gezin en mag hij zich niet binnen 250 meter van de woning begeven. Per overtreding levert hem dat een week cel op.

Tegen de man was 3 jaar cel geëist.