Een schets van het plan.
Een schets van het plan. Gemeente Zwartewaterland

‘Bijna volmaakt bestemmingsplan’ voor de toekomstige herenboerderij in Om de Weede

(door Enrico Kolk)

HASSELT - “Het bestemmingsplan is bijna volmaakt”, zegt Roel Withaar (Gemeentebelangen) over de plannen voor de herenboerderij bij de entree van Hasselt Om de Weede. Ook andere raadsleden zijn lovend.

“Dit is een plan zoals het moet”, zegt SGP’er Klaas Huisbrink. “Dit is een binnenkomer voor Hasselt. Wat ons betreft gaan we zo snel mogelijk bouwen.” Maar daar weet Bastiaan Tamminga van BGZ het enthousiasme toch te temperen. Bij de bouw wordt namelijk rekening gehouden met het broedseizoen. “En dat is nou net wat er het eerst aankomt”, lacht hij.

Tamme Spoelstra (ChristenUnie) spreekt van een ‘mooi plan en een mooie plek’. Wel is hij benieuwd hoe de wethouder de belangstelling inschat. Ook John Smits van de VVD is daar benieuwd naar. Hij noemt het een ‘prima plan’ voor een ‘statig gebouw’. Ook volgens Klaas Eenkhoorn (PvdA) voldoet het plan ‘aan alle normen en waarden’. “Dus zo snel mogelijk de spade in de grond.”

Dat kan allemaal wel zo zijn, maar CDA’er Martijn Riezebosch heeft toch nog wel een vraag. “Wat gaan we doen om te zorgen dat de maximale hoeveelheid energie opgewekt gaat worden op de eigen woning?”

Wethouder Gerrit Knol is ook heel erg nieuwsgierig naar de belangstelling, reageert hij. “De makelaar is zeer recent met een vooraankondiging gekomen.” Knol gaat bij hem polsen hoe daarop gereageerd is. “Maar wat ik wel hoor: de mensen die deze plannen hebben gezien, zijn zeer geïnteresseerd.”
Voor het plan is een prijsvraag uitgeschreven. Omdat ook energie daar een onderdeel van was, verwacht hij dat het met de opwek daarvan wel goed zit. "Ook duurzaamheid is een maatstaf geweest.”