Parkeerdruk in Zwartsluis.
Parkeerdruk in Zwartsluis. Archieffoto: Enrico Kolk

'Parkeren door arbeidsmigranten is een hardnekkig probleem'

(door Enrico Kolk)

ZWARTSLUIS - Het parkeren door arbeidsmigranten in Zwartsluis is een ‘hardnekkig probleem’, erkent wethouder Maarten Slingerland donderdagavond in de raadsvergadering.

Bij de handhaving zou er ‘best een tandje bij kunnen’, vindt hij. “Maar het is best weleens een probleem om proces-verbaal te geven aan auto’s met buitenlands kenteken, omdat ze niet voorkomen in de data van Justitie.” Daar wordt aan gewerkt, weet hij.

De raad besprak donderdagavond een ingekomen brief van 30 november. Daarin uitten burgers van Zwartsluis hun klacht over de hoge parkeerdruk in de kern.

“Dat er grote parkeerdruk is in Zwartsluis is niet nieuw” merkt Kira Fijn van BGZ donderdagavond op. “In de afgelopen drie jaar is het regelmatig benoemd. En elke keer werd er door het college aangegeven: ‘daar gaan we naar kijken’.” Volgens Fijn is er een ‘extreme toename’ zichtbaar in appartementen-/kamerbewoning door arbeidsmigranten.

Daardoor is de parkeerdruk ‘onevenredig’ toegenomen ten aanzien van de parkeerplaatsen die er liggen, stelt ze. “De winkeliers ondervinden hier nadrukkelijk last van. Slechts op het marktplein en bij de supermarkt geldt een parkeerregime." Een van de oorzaken van de problematiek is dat een deel van de arbeidsmigranten niet in Zwartewaterland werkt, maar er wel woont. Ook werken zij vaak in ploegendiensten. Fijn vraagt wat het college op korte termijn denkt te kunnen doen.

Margreet Bosma van het CDA vraagt zich af of er al gesprekken zijn over de problematiek. “We zijn ons zeer bewust van de parkeerdruk die er al geruimde tijd gaande is, niet alleen in Zwartsluis, maar ook in de andere kernen.”

Een oplossing van de briefschrijvers, om parkeerterreinen voor arbeidsmigranten aan te leggen, brengt de gemeente in een ‘lastig parket’, denkt Gemeentebelangen-voorman Roel Withaar. “Ik zie dat ook een beetje als discriminatie: ‘Jij komt uit Polen en moet daar parkeren’. Ligt er ook een verantwoording bij degenen die de onderkomens voor arbeidsmigranten verhuren?”, vraagt hij.

Bij Alfred Beens (SGP) blijft hangen dat de toon van de brief begripvol is, vertelt hij. “Het is een lastig probleem.” En dat kan volgens hem ook leiden tot onveilige situaties. “Zorg dat de parkeerdruk nou eens gemonitord wordt”, geeft hij het college als tip mee. Misschien kan het ‘autoluw’ maken van Zwartsluis de moeite weleens waard zijn, denkt hij.

ChristenUnie-fractievoorzitter Tamme Spoelstra is benieuwd of de raad niet voor de muziek uitloopt met het bespreken van de brief, die in november naar de gemeente werd gestuurd. “Is dit niet een onderwerp van de werkgroep arbeidsmigranten?”

Astrid Dijkstra (PvdA) zegt dat de raad ver achter de muziek aanloopt. Ze vraagt aan het college wat er is gebeurd sinds de brief verstuurd werd. "Het centrum van Zwartsluis is niet gebouwd op de hoeveelheid auto's die we nu met z'n allen in bezit hebben”, constateert ze.

Hoewel de brief van 30 november dateert, is er nog geen officiële reactie vanuit de gemeente op gekomen, laat Slingerland weten. "Maar er is wel heel veel contact geweest met individuele ondertekenaars."

De wethouder ziet drie sporen voor een oplossing: de handhaving, het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) en het arbeidsmigrantenbeleid. Op korte termijn zou de gemeente iets aan de handhaving kunnen doen. "We zitten te kijken of het misschien kan met een wielklem", licht hij toe.

Slingerland wil de verkeersoverlast meenemen in het GVVP en het arbeidsmigrantenbeleid, allebei nu in ontwikkeling. Mogelijk wordt in de toekomst in het hele centrum van Zwartsluis een blauwe zone van kracht. "Het is niet eenvoudig, anders hadden we het allang opgelost met elkaar", vat hij samen.
Wethouder Gerrit Knol zegt dat er in de klankbordgroep voor het beleid voor arbeidsmigranten een speciale werkgroep is voor onder andere de parkeerproblematiek. Voor de zomer moet er een visie op dit terrein liggen, laat hij weten. Praten met de werkgevers lijkt hem geen optie. "Je kunt aan de auto niet zien wie de werkgever is. Maar we zijn wel met de werkgevers en huisvesters in gesprek om een convenant te maken, bijvoorbeeld om te laten zien van wie welke auto is. Dan is het makkelijker om iemand aan te spreken."