De Gaellemuniger kappers.
De Gaellemuniger kappers. Foto: Enrico Kolk

Kappers houden actie met het licht aan en mogen weer open

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - "Ik ben hier wel heel blij mee", zegt Lisette Delmte van Double Boost. Ze is verheugd, kapsalons mogen per 2 maart weer open. "En we gaan open", juicht ze bijna. De kapsalon opent op twee locaties, om zoveel mogelijk klanten te kunnen bedienen.

Dat ze weer open mogen, was hard nodig. Met de actie #lichtvoordathetuitgaat schreeuwden kappers donderdagavond om hulp en aandacht. Ook verschillende kapsalons in Zwartewaterland doen mee, waaronder barbier Porem van Emma Bosma en kapsalon Janine van Petra Westra en kapsalon Double Boost in Genemuiden.

“We zijn 11 december dichtgegaan”, blikt Delmte terug. “En we hadden daarvoor al acht weken dichtgezeten, dus we hebben al ruim 19 weken gemist. Dat is echt niet leuk. Er komt nagenoeg niks binnen.”

Ze begon samen met Elise van der Steeg uit hobby. “We zijn vakidioten, maar geen ondernemers. Als alles goed gaat, is dat prima te doen, maar op het moment dat je met dit soort omstandigheden te doen krijgt, niet meer. We moeten regelingen aanvragen waar we nog nooit van gehoord hebben.”

Ze zien met lede ogen aan hoe hun spaarbankrekening leegloopt. “We hebben vanaf december onze salarissen niet meer overgemaakt”, vertelt Delmte. “Maar we hebben het meest lieve personeel dat er is. We hebben ze de situatie uitgelegd en ze hebben toen zelf vrijwillig aangegeven dat ze de 30 procent die we niet vergoed krijgen tijdelijk inleveren.”

We hebben al ruim 19 weken gemist

Dat zorgt ervoor dat de kapsalon langer dicht kan blijven. “Maar als we opengaan, dan moeten we de eerste maanden machtig hard werken.” Dat komt ook door de bonnen die zijn aangekocht. “We willen de klanten die ons steunen bedanken”, zegt Van der Steeg. “Dat je een waardebon kon kopen, die je kunt inleveren als we weer opengaan, is massaal gedaan.”

Om ervoor te zorgen dat de kapsalon veilig weer open kan, starten de dames met een pop-upstore in d’IJsko. “Dan hebben we meer ruimte”, legt Van der Steeg uit.

En die ruimte is nodig, want er moet veel geknipt worden. Hoewel: “Ik zie mijn klanten strak geknipt lopen, dat is eigenlijk onze winst. Daar gaan beunhazen mee vandoor, terwijl ze vaak ook nog gewoon een inkomen hebben.”

De kapsters organiseren zelf ook acties om toch een beetje geld binnen te krijgen. Niet alleen dat klanten nu alvast een bon kunnen kopen, die ze later kunnen inleveren, maar ook verkopen ze shampoos, die ze bezorgen bij de klanten. “Maar die paar shampootjes worden straks verrekend met het geld dat we van de overheid krijgen. Je doet het puur voor je klant, maar het is strijden voor een paar kromme cent”, zegt Delmte.

Haar bekruipt lichtelijk ‘wanhoop’. “In de eerste coronagolf had ik veel meer het gevoel dat we het samen deden. Nu is het eigenlijk veel meer op de winkels, kappers en horeca neergelegd. Iedereen om ons heen verslapt, ik denk dan: ‘zet even door’.”

In de eerste golf kregen de kapsters ‘overheidssteun’ via de gemeente. “Maar nu hebben we geen inkomen en krijgen we geen 4.000 euro omdat we dichtgegaan zijn. Dat komt door de partnertoets.”

Het lijkt erop dat de kappers begin volgende maand weer open mogen. En dat is maar goed ook. “Anders dreigt het faillissement. En zo langzamerhand duurt het ons te lang.”

Ook voor consumenten is het onwenselijk dat de kapper gesloten is, stelt de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) in een persbericht. "De haren laten knippen, kleuren en stylen door een kapper werkt positief op het zelfvertrouwen en welbevinden."

Volgens NCV kunnen mensen veilig naar de kapper. "Want de kapper werkt volgens een protocol dat de klant en kapper beschermt tegen besmetting. Dit blijkt uit de cijfers; er zijn namelijk geen besmettingshaarden bij de kappers geconstateerd toen zij wel open waren."

En dat beaamt ook Van der Steeg. "Kapper is een contactberoep. Maar wij krijgen geen voorrang op de vaccinaties met onze beroepsgroep, want er komen weinig besmettingen voor. Nou, dan kunnen we toch ook open?"

Het kon weleens zijn dat de actie gewerkt heeft. Vanaf 2 maart is een kappersbezoek weer mogelijk.

De Sluziger kappers.