Het Euifeest in 2018.
Het Euifeest in 2018. Foto: Joke Mulder

Celstraf geëist voor mishandeling bij darttoernooi op het Euifeest in 2018

ZWOLLE (JPZ) – Bij het darttoernooi op het Euifeest in augustus 2018 in Hasselt ontstond een enorme vechtpartij. De officier van justitie eiste 9 maanden cel tegen de 33-jarige Zwollenaar die volgens haar bij een van de organisatoren de voortanden uit de mond sloeg.

Na een cynische opmerking op een bankje buiten bij de feesttent in Hasselt kreeg een man een forse trap tegen zijn adamsappel. Die was afkomstig van Peter van R. (29) uit Zwolle, zei het slachtoffer later tegen de politie. Hoe hij dat wist? De verdachte droeg notabene zijn naam op zijn wedstrijdshirt.

Van R. had die avond flink wat gedronken, zei hij tegen de rechters. Na een paar biertjes verdwijnen de zenuwen en gaat het darten beter. Maar die dag had hij zich wat meer in moeten houden. “Ik ben niet heel hoog geëindigd in het toernooi”, grapte hij donderdag in de rechtszaal.

Zelf kan hij zich er niets van herinneren, maar diverse mensen herkenden hem aan zijn wedstrijdshirt. Tegen hem eiste de officier van justitie 240 uur werkstraf. Een van de organisatoren greep in bij de vechtpartij door een man van een andere man weg te trekken. Niet veel later kreeg hij een vuistslag in zijn gezicht waarbij hij twee voortanden verloor.

De organisator moest daarna meerdere keren de gang naar de tandarts maken. Hij vordert bijna 12.000 euro van degene die hem toetakelde. Was dat Roelof R.? Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat zijn kant op wijst. Meerdere getuigen spraken over een grote man, kale kop met baard, die de organisator tegen de vlakte sloeg.

De officier vroeg in zijn zaak om een celstraf omdat hij eerder al een taakstraf opgelegd kreeg voor een soortgelijk feit uit 2014. Advocaat Jantina Rump vond dat er in de zaak van Roelof juist geen bewijs is dat hij het was. Beide organisatoren konden hem niet als de dader aanwijzen, zei ze. Maar zijn signalement dan, dat overeenkwam met dat van de dader? “Loop eens op een darttoernooi rond en je zult veel grote kale mannen met een baard zien.”

Het vonnis van de rechtbank volgt op 4 maart.