Het prikteam bij de Hazelaar, v.l.n.r.: Henriet Klein, Roos Derks, Jolanda Krabbendam en Gisela Merkus.
Het prikteam bij de Hazelaar, v.l.n.r.: Henriet Klein, Roos Derks, Jolanda Krabbendam en Gisela Merkus. Foto: Enrico Kolk

Vaccineren van de kwetsbaren in Zwartewaterland is gestart

(door Enrico Kolk)

ZWARTWATERLAND – Zes mobiele vaccinatieteams zijn sinds vorige week op pad om bewoners van zorginstellingen te vaccineren tegen corona. Op de eerste dag kwamen de ‘prikkers’ op een aantal locaties in Genemuiden en in de Hazelaar in Hasselt.

Op die laatste locatie werden 24 prikken met het Moderna-vaccin gezet. Dat deden de vier ‘prikkers’: Henriet Klein (chauffeur), Roos Derks (huisarts), Gisela Merkus en Jolanda Krabbendam (doktersassistenten/triagisten).

“In Genemuiden hebben we 30 prikken gezet op een aantal locaties”, vertelt Merkus. Zij is zelf nog niet gevaccineerd, maar dat duurt niet lang meer. Derks en Klein zijn al wel ‘half’ gevaccineerd: de tweede prik moet nog komen. En dat geldt ook in Genemuiden en Hasselt.

De prikken zijn goed ontvangen, zegt Klein. “De mensen zien het ontspannen tegemoet”, merkt Derks op. Zij werkt overigens ook een dag in de week als vervanger op de huisartsenpraktijk van dokter Maas in Genemuiden. En ook in die plaats was er geen wanklank bij het zetten van de prikken. “We zijn hier ook niet om ze te overtuigen om een vaccinatie te nemen, die beslissing hebben ze al genomen”, legt Merkus uit. “En de mensen die het echt niet willen…” “…dat zijn niet de kwetsbaren”, vult Derks aan.

Het prikken verloopt voorspoedig. “Ik had er gewoon veel zin in”, vertelt Klein. “En we krijgen ook steeds wat lekkers bij de koffie op de locaties.” Het werk geeft voldoening, vindt Derks. Of het viertal ook gezamenlijk terugkeert voor de tweede prik, is nog onbekend. “Het zou wel leuk zijn”, vindt Krabbendam. “Maar het gaat erom dat het gebeurt.”

De mensen die het echt niet willen, dat zijn niet de kwetsbaren

Een Medrie-werkgroep heeft onder leiding van locatiemanager Annemieke Doornbos de vaccinatie-operatie, die twee weken gaat duren, voorbereid. "Het is een prachtige samenwerking tussen de betrokken zorginstellingen, Medrie, huisartsen en apothekers”, schrijft Medrie in een persbericht.

Enkele weken geleden begonnen de voorbereidingen. “We hebben contact gezocht met de regionale zorginstellingen en daarbij de bewoners in kaart gebracht die gevaccineerd moeten worden. Ook hebben we de routes gemaakt die de mobiele teams de komende twee weken gaan afleggen. De samenwerkende apothekers hebben de vaccins in bewaring. Zij vullen de speciale koelboxen dagelijks met de benodigde vaccins, die vervolgens door de chauffeurs afgehaald en veilig vervoerd worden naar de zorginstellingen. Daar dient de huisarts ze samen met de doktersassistenten toe aan de bewoners.”

Het RIVM monitort wat er na de vaccinaties gebeurt, al blijven de dames tot een kwartier na de laatste prik aanwezig voor toezicht. “We zijn beschikbaar voor calamiteiten”, zegt Derks. “Die zich tot nu toe niet voordoen.”

Over de dag heen vaccineren de ‘prikkers' kwetsbare ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. "Oftewel een kwetsbare groep mensen”, verduidelijkt Derks, die het geven van de vaccinaties fijn vindt om te doen. "Ik vind het mooi om m'n steentje bij te kunnen dragen”, zegt ook Merkus. "Je kunt nu letterlijk wat met je handen doen.” En dat is nodig, denkt ook Klein. "We willen zo graag voorwaarts.”