Frank Jansen juicht nadat hij DOS naar de tweede ronde van de KNVB Beker heeft geschoten.
Frank Jansen juicht nadat hij DOS naar de tweede ronde van de KNVB Beker heeft geschoten. Foto: Frans Habekotté

'Eindelijk niet meer met de auto naar het voetbal'



(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN/ZWOLLE - Frank Jansen en Erwin Henniphof gaan DOS Kampen aan het einde van het seizoen verlaten. Jansen stapt over naar SVI. Keeper Henniphof heeft nog geen nieuwe club.

Jansen heeft zichzelf voor komend seizoen in een luxe positie gemanoeuvreerd qua reistijd. Onlangs is hij verhuisd naar Zwolle-Zuid. Het complex van SVI zit vlak in de buurt. “Ik kan lekker met de fiets. Heerlijk. Eindelijk niet meer met de auto naar het voetbal”, lacht Jansen.

Hij maakte in de jeugd de overstap van Olympia ’28 naar Sportclub Genemuiden. Zo kon hij als jeugdspeler op een hoger niveau spelen. Maar dat betekende wel dat hij altijd moest worden gebracht en gehaald door zijn ouders. In Genemuiden haalde hij de eerste selectie, maar toch maakte hij in 2018 een verrassende keuze. Hij stapte over naar DOS Kampen en dat betekende nog wat meer reistijd.

Na drie jaar Sportpark De Maten heeft hij besloten om de overstap te maken naar SVI. “Ik woon sinds kort in Zwolle en vrienden van mij voetballen bij SVI. Ik kan nu dichter bij huis spelen en het voetbal wat SVI speelt, spreekt me ook aan.” Jansen kijkt positief terug op z’n tijd bij DOS. “In mijn eerste jaar heb ik alles gespeeld en werden we kampioen. Ik het tweede seizoen speelde ik ook veel, maar toen kwam de corona. En dit seizoen zijn er maar vier wedstrijden gespeeld. Ik heb een leuke tijd gehad bij DOS, maar SVI voetbalt anders. Ik denk dat dit beter bij mij past. DOS zakt in en wacht af. SVI is meer gericht op voetbal. Ik denk dat ik bij deze club meer uit mezelf kan halen.” Dat is ook een van de doelstellingen van Jansen voor het komende seizoen. “Mijn doel is om veel te spelen en een basisplek te veroveren. Ik wil er meer uithalen voor mezelf.”

Erwin Henniphof

Genemuidenaar Erwin Henniphof gaat DOS Kampen ook verlaten. Hij maakte vorig jaar met hoge verwachtingen de stap van Sportclub Genemuiden naar DOS Kampen. Henniphof droomde eerder van een vaste plek in het doel van Sportclub Genemuiden, maar moest jarenlang Albert Flier voor zich dulden. Vervolgens werd hij door een hardnekkige enkelblessure ver teruggeworpen. Hij stond meer dan een jaar aan de kant. Ook daarna slaagde hij er niet in om een basisplek te veroveren bij Sportclub Genemuiden. "Het is tijd om zelf verantwoordelijk te zijn om in een eerste elftal te winnen of te verliezen in plaats van vanaf de bank toe te kijken”, sprak Henniphof april vorig jaar. Met veel verwachtingen vertrok hij naar DOS Kampen, maar zijn periode in Kampen liep uit op een teleurstelling. Henniphof verloor de concurrentiestrijd van Kevin Dijkstra.

"Ik was tweede keuze. De keuze viel niet op mij. Ik kon me niet vinden in de argumenten. Ik had het me heel anders voorgesteld. Dat viel me echt tegen. Het vertrouwen was weg en ik mis nu het vertrouwen om nog bij DOS verder te gaan”, aldus Henniphof. De keeper heeft nog geen nieuwe club. "Ik ga rustig nadenken en wachten of er interesse komt van clubs”, aldus Henniphof.