'Schrap de precariobelasting dit jaar'

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Kan de precariobelasting dit jaar vervallen? Die vraag stelt Astrid Dijkstra (PvdA) donderdagavond in de gemeenteraad. Ook was ze benieuwd of de Genemuider Ondernemers Vereniging (GOV) heeft gevraagd om dit jaar geen reclamebelasting te heffen.

Die laatste belasting is vorig jaar ingevoerd met de oprichting van de GOV. Winkeliers in Genemuiden krijgen een aanslag voor de reclamebelasting en dat geldt vloeit via de gemeente terug naar de vereniging. Die kan daarmee onder andere acties organiseren. Het verzoek om die belasting dit jaar niet te heffen is niet ingediend en het is ook de vraag of dat komt. “Op het moment dat het verzoek komt, gaan we daar over in gesprek”, reageert Slingerland.

Het idee om dit jaar geen precariobelasting te heffen komt, als het aan hem ligt, te vroeg. Hoewel hij dat 'sympatiek' noemt, kan het best weleens zijn dat er dit jaar een kentering komt. "Niemand weet hoe dit jaar eruit gaat zien", zegt Slingerland. Zo is het nog niet bekend wanneer de winkels en de horeca, die vorig jaar overigens ook geen terrasbelasting hoefde te betalen, weer open gaan.

Burgemeester Bilder merkt op dat ondernemers die het moeilijk hebben, kunnen aankloppen bij de gemeente als ze hulp nodig hebben. "Dan kijken we naar een oplossing voor een specifiek probleem”, zegt hij tegen de raad.