Afbeelding
Op de foto: Sterre Deceuninck

Jong zijn in coronatijd: Sterre Deceuninck (14)

(door Enrico Kolk)

In deze rubriek vragen wij jongeren hoe ze omgaan met de coronamaatregelen en wat de impact daarvan is op hun dagelijkse leven. Vandaag deel 7: Sterre Deceuninck (14) uit Genemuiden.

Sterre was afgelopen vrijdag jarig. Een paar dagen lang kwam er elke dag één iemand op verjaardagsvisite. “Dat is wel helemaal raar”, vindt ze. “Ik had niet echt het gevoel dat ik jarig was.”

Ze zit, net als de meeste leeftijdsgenoten, al vanaf december thuis. Of ze er klaar mee is? “Nou aan de ene kant niet, maar aan de andere kant wel. Ik zie nu maar heel af en toe vriendinnen. Maar ik heb een hele drukke klas, dan zit ik liever hier thuis, dat is lekker rustig.”

En dat is best een overgang. "Normaal op school heb ik 29 drukke klasgenoten, nu zit ik ineens alleen thuis", vertelt ze. Maar of dat nou zo heel erg is... "Ik heb maar met drie of vier leerlingen uit mijn klas wat. Ik heb meer met mensen uit andere klassen en die komen toevallig bijna allemaal uit Genemuiden, dus die kan ik nog gewoon zien."

Toch is dat ook wel wat veranderd. "Op vrijdag en zaterdag gingen we vaak een ijsje halen met elkaar. Nu gaan we er zelf eentje maken en dan videobellen." Toch wel een geluk dat dat kan, vindt Sterre. "Als we dit zouden hebben in de tijd dat de telefoon er nog niet was, dan zou ik me dood vervelen."

Sterre is heel veel binnen, merkt ze op. "En dat is soms weleens vervelend. Ik erger me ook aan m’n broertje, maar je kunt niet even met vriendinnen afspreken. Als je wel met eentje afspreekt, is dat weer lullig voor de anderen. Het is best lastig om daar een keuze in te maken. "

Nu er een avondklok geldt, zit ze nog meer dan voorheen aan huis gekluisterd. "In het begin vond ik de avondklok wel goed, maar het begint nu ook vervelend te worden. Want ik ging meestal ’s avonds naar vriendinnen en dat kan ik nu niet." Toch gaan, is geen optie. "Ik mag het niet van m’n ouders, de boete moet ik zelf betalen."

Ze appt daarom nu 'heel veel' met vriendinnen, want ook overdag samenkomen kan niet altijd. "Als ze in hun huishouden corona hebben bijvoorbeeld, dan mag je er niet mee afspreken. Ze moeten dan in quarantaine en dat is best wel lastig."

Zelf zat Sterre tijdens de eerste lockdown in quarantaine. "We weten niet of het corona was", blikt ze terug op die tijd. "Ik voelde me wel vermoeid, maar ik had geen last van benauwdheid. Af en toe had ik een heel klein beetje verhoging, maar ik lag geen hele dagen in bed."

Testen was toen nog niet mogelijk voor iedereen. "Dat lijkt me ook echt helemaal niks, gelukkig heb ik dat nog niet gehad. Zo'n wattenstaafje in m'n neus, dat lijkt me vreselijk", zegt Sterre.

In de eerste golf was ze meer met corona bezig dan nu, vertelt ze. "Toen was het nieuw, je werd er ook een beetje bang voor gemaakt. Ik had toen ook geen contact met mijn vriendinnen, alleen af en toe appen. Dat we in zomervakantie toch nog op vakantie konden, vond ik heel fijn na de eerste lockdown. Al was het dan niet ver, gewoon in Nederland, we konden toch weer even buiten zijn."

Het lijkt erop dat Sterre en haar klasgenoten, die nu voorjaarsvakantie hebben, binnenkort weer naar school mogen. "Ik ben benieuwd of dat niet te vroeg is, dat we niet over een half jaar weer in lockdown moeten", merkt ze op. "Misschien had het kabinet nog een maandje moeten wachten. Ik heb niet het gevoel dat het nu supersnel naar beneden gaat."

Onlineles krijgen, gaat voor haar gevoel best goed. "Met het ene vak krijg je heel goed uitleg, maar bij andere vakken alleen huiswerk met Word-document en dan moet je je plan trekken. Dan wordt er niks uitgelegd en ga ik er misschien wel achterstand mee oplopen."

Het ergste vindt Sterre 'dat het zolang duurt'. "En dat er fouten zijn gemaakt. Het kabinet heeft niet altijd goede keuzes gemaakt, daarom zitten we nu in een tweede lockdown. Ik heb het idee dat deze depressiever is voor jongeren. Niet dat ik depressief ben, maar wat gebeurt er als zoveel mensen depressief zijn? Wat gaat er dan tijdens een derde lockdown gebeuren?"