Corona Cultuur Fonds niet bedoeld voor de sportverenigingen

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Moet het Corona Cultuur Fonds uitgebreid worden naar niet alleen culturele verenigingen en organisaties maar ook sportverenigingen? Ja, zegt het CDA, gevolgd door BGZ en VVD. Nee, zegt een meerderheid van de raad donderdagavond.

Het CDA probeerde met een wijzigingsvoorstel te bewerkstelligen dat het geld in het fonds, 150.000 euro, ook naar de sportverenigingen zou gaan. Een meerderheid zag daar echter geen brood in en dus besloot het CDA het voorstel schielijk terug te trekken. "We vinden het wel positief dat dit fonds is ingesteld", zegt haar fractievoorzitter Margreet Bosma. Ze hoort vanuit de samenleving dat er niet alleen in de culturele sector problemen zijn, maar ook bij de sport.

Klaas Eenkhoorn (PvdA) noemt het fonds een 'mooi gebaar' en hij hecht eraan dat dit breed wordt ingezet.Maar voor de sport is het niet bestemd. "In de basis lijkt het sympathiek. Maar we hebben het in dit geval over een cultureel fonds." Hij wil dat niet laten toekomen aan teveel verenigingen. "Want dan wordt de spoeling wel erg dun." John Smits van de VVD is het daar niet mee eens. "De spoeling wordt niet dun, ik denk dat iedereen een kans moet hebben."

Gemeentebelangen-voorman Roel Withaar lijkt het betrekken van de sportverenigingen in het fonds 'teveel van het goede'. "Blijft er dan wel voldoende over voor de cultuur? Wij denken dat dan iedereen een klein bedrag kan krijgen en dat niet helpt om de nood te lenigen." En daar sluit ook Karst Kolk (SGP) zich bij aan. "Wij begrijpen dat sportverenigingen het ook moeilijk hebben. Wanneer daar meer geld voor nodig is, zijn wij van mening dat het college met een apart voorstel voor de sport naar de raad moet komen. We willen geen verdringing van de culturele verenigingen in dit fonds door de sportverenigingen."

Bastiaan Tamminga van BGZ vraagt zich af of de 150.000 euro geoormerkt is voor de culturele sector, of dat het geld ook anders besteed kan worden. Hij is benieuwd hoe dit verder verdeeld wordt. "Hoe gaan we bepalen naar wie het geld toe gaat?"
De ChristenUnie merkt bij monde van Wilma Veldman op dat het uitbreiden naar de sport 'sympathiek' is. Ze vraagt zich echter af of daar geen andere regelingen voor zijn.

En die zijn er, beaamt wethouder Knol. Sportverenigingen kunnen aankloppen bij landelijke regelingen. “Er kunnen zich situaties voordoen waarbij verenigingen tussen wal en schip vallen. Zo'n vereniging kan zich bij ons melden, dan gaan we zoeken naar een oplossing."

De 150.000 euro in het fonds komt van het Rijk "We mogen het ergens anders voor inzetten, maar we zetten het in voor lokale verenigingen."