Verdeelde meningen over nul op de meter

(door Enrico Kolk)

HASSELT – “Waarom streven niet gewoon naar nul op de meter?”, vraagt Astrid Dijkstra (PvdA) zich af over het energieneutraal ontwikkelen van Hasselt Om de Weede. “Word ambitieuzer”, roept ze het college op.

Het geen gebruikmaken van fossiele brandstoffen is een prima streven, denkt John Smits (VVD). “Maar ik denk ook niet meer dan dit. Hoe realistisch is dit? En wie gaat dat betalen? Al deze GroenLinks-gedachten moeten wel ergens betaald worden.” Hij denkt dat de huizenprijzen er hoger van worden. Bastiaan Tamminga (BGZ) sluit zich bij hem aan. “We moeten de huizen niet nog onbetaalbaarder maken.”

CDA-er Martijn Riezebosch weet voorbeelden in den lande van grote woningbouwprojecten waar ook bij renovatie nul op de meter wordt nagestreefd en gehaald. “Elk gebouw dat neergezet wordt, moet energieneutraal zijn of mag geen extra aanslag plegen op de energie-opgave die er ligt.” In het geval Hasselt Om de Weede is daar 0,9 hectare zonneveld extra voor nodig. “We moeten serieus kijken naar wat de mogelijkheden zijn.”

Roel Withaar van Gemeentebelangen heeft het daar niet zo op. “Kleine zonneveldjes aanleggen, is dat een gewenste situatie? Eigenlijk niet. Nul op de meter is een utopie. Wanneer er door zonnepanelen geen stroom kan worden opgewekt, zal er toch energie moeten worden aangekocht.”

Nul op de meter heeft ook te maken met gedrag, denkt Marc Ooms van de ChristenUnie, die het een ‘begrijpelijke gedachte' vindt. Klaas Huisbrink (SGP): "Volgens mij hebben we hier een kans. Maar het moet haalbaar, betaalbaar, houdbaar en betrouwbaar zijn.”