Sjoerd van den Berg in de tent.
Sjoerd van den Berg in de tent. Foto: Enrico Kolk

‘Misschien zijn we wel een vergeten groep’: sportscholen houden een actie tegen de sluiting

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN – “Op basis waarvan zijn we gesloten?”, vraagt Sjoerd van den Berg van The Training Club in Genemuiden zich zaterdagochtend af. De fitness-sector is zaterdag letterlijk in beweging met de actie ‘stilzitten is geen optie’. Met de actie deden twee sportscholen in Zwartewaterland mee, The Training Club Genemuiden en Yoga & Pilates Zwartsluis. Die laatste wilde geen medewerking verlenen aan een artikel.

Door de lockdown zijn 2500 fitnesscentra in Nederland al meer dan 7 maanden gesloten. “Sport en fitness zijn bewezen belangrijk voor zowel de lichamelijke- als de mentale gezondheid”, zegt overkoepelende vereniging van Exclusieve Sportcentra (VES) in een persbericht.

Uit onafhankelijk onderzoek waarbij 115 miljoen bezoeken in 14 landen (waaronder Nederland) zijn geregistreerd, blijkt een besmettingsgraad in sportscholen van slechts 0,00001 procent, volgens VES. “Worden we gezien als brandhaard, of worden we weggestreept als ‘het zal wel niet goed zijn’?”, vraagt Van den Berg. “Ik weet niet of er naar de goede mensen wordt geluisterd. Misschien zijn we wel een vergeten groep.”

De leden krijgen nu een verlaagde weerstand, merkt hij op. “Negen van de tien mensen denken dat een sportschool alleen over spierballen gaat. Nu, door de lockdown wordt er het nut meer van ingezien. Sporten draagt bij aan je gezondheid en weerstand.”

En dat ontlast het zorgstelsel, merkt hij op. “Wij gaan juist preventief te werk. Eigenlijk is ons doel: zo min mogelijk mensen met overgewicht. De groeiende groep met overgewicht wordt nu alleen maar meer. Hoe meer mensen niet kunnen sporten, hoe meer overgewicht er is.”

De groeiende groep met overgewicht wordt nu alleen maar meer

Het ledenaantal van de Genemuider sportschool daalde vanwege de lockdown. “We hebben nu buitentrainingen voor zowel leden als niet-leden. Die kunnen een proefles nemen.”

Op die manier wil The Training Club zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid geven om te sporten. Eerst op doordeweekse ochtenden. Later is dat uitgebreid naar ook de avonden. “We kunnen hier nu 330 mensen per week laten sporten. En per tweetal zit er dan drie meter tussen”, vertelt hij. Dat gebeurt in de tent, terwijl daarnaast de sportschool zelf helemaal leeg is. Van den Berg hoopt dat dat niet al te lang meer duurt. “We hebben hier wel mensen gehad die later belden dat ze corona hadden. Dan is het wachten tot een van ons klachten krijgt, want in dat geval zouden we dicht moeten. Maar het is hier niet overgedragen.”

En dus is het tijd dat ook de sportscholen weer opengaan, aldus VES. "Het is hoog tijd dat de drie miljoen Nederlanders die lid zijn van een sportschool weer kunnen gaan werken aan hun lichamelijke en mentale gezondheid.”