Afbeelding

Coronavirus verspreidt zich ineens razendsnel door Zwartewaterland

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Het coronavirus slaat wild om zich heen in Zwartewaterland. Honderden inwoners werden in de afgelopen tijd positief getest. Exacte cijfers staan in deze krant niet vermeld, omdat die al snel achterhaald zijn. Elke dag worden immers opnieuw mensen getest en elke dag zijn er weer negatieve en positieve testuitslagen.

Burgemeester Eddy Bilder gaf donderdag op ZwartewaterFM al twee mogelijke oorzaken van de verspreidingen van het virus in Zwartewaterland aan. Toch gaf hij daarbij ook een waarschuwing: “Het is moeilijk om exact een oorzaak aan te geven.”

Dat beaamt de GGD. “Er is niet één heel groot cluster”, zei woordvoerder Rianne Schuurman. “Het zit breed in de samenleving, zowel bij scholen, bedrijven als kerken. We kunnen het niet herleiden naar één plek.”

Voornaamste uitschieter bleek vorige week Genemuiden. Een deel van de coronabesmettingen is te traceren in gezinsverband. Een gemiddeld gezin in Genemuiden bestaat uit 2,9 personen, in Hasselt uit 2,5 mensen en in Zwartsluis uit 2,3 personen. Allicht komt daar het verschil al voor een deel vandaan.

“Wat wij weten is dat de meeste besmettingen in de kring van familie of van vrienden plaatsvinden”, verklaarde Bilder. Toch gaat die vlieger niet volledig op, omdat ook in Zwartsluis, met de kleinste gezinnen, het virus relatief gezien ongeveer net zo hard toeslaat als in Genemuiden.

De twee mogelijke oorzaken die Bilder zelf noemde, zijn de activiteiten rond het schaatsen en de zogeheten Britse variant, die een stuk besmettelijker is. Bilder benadrukte dat niet het schaatsen zélf zozeer het probleem was.

“Het schaatsen als zodanig is natuurlijk niet het probleem, maar daaromheen hebben mensen elkaar toch wel wat veelvuldig ontmoet op allerlei plekken. Mogelijk dat dat de oorzaak is, dat mensen toch wat dicht bij elkaar gekomen zijn.”

Of de Britse variant daadwerkelijk in Zwartewaterland speelt, valt niet met 100 procent zekerheid te zeggen. “Het is mij duidelijk geworden dat de GGD slechts steekproefsgewijs kijkt, uit een groot aantal afgenomen testen, of daar die variant tussen zit. Tot nu toe is daarbij voor Zwartewaterland dat niet aangetroffen", aldus Bilder.

Omdat het steekproefsgewijs gebeurt, biedt dat echter weinig opheldering over de situatie in Zwartewaterland. “Ik heb daarom gevraagd of van een van de positief geteste mensen de test nog eens nader kon worden onderzocht”, legt Bilder uit. “Daarop is gezegd dat dat mogelijk wel zou kunnen, maar dan laat de uitslag drie weken op zich wachten.” Hij noemt het daarom alleen ‘denkbaar’ dat de variant is aangetroffen.

Van alle testen die worden afgenomen, was landelijk 91 procent negatief. In Zwartewaterland was dat vorige week 87 procent. Omgerekend betekent dat dat 13 procent van alle afgenomen testen zorgde voor een positieve testuitslag.

“Mensen, let alsjeblieft op en blijf bij elkaar uit de buurt”, roept Bilder op. “Het is op dit moment bij ons weer een heel serieus probleem. Daarom moeten we alles doen wat in ons vermogen ligt om verdere verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen.”