Sander van Betten bij zijn afscheid als columnist in 2012.
Sander van Betten bij zijn afscheid als columnist in 2012. Archieffoto: Bas Wilberink

Sander van Betten geeft columns, die voor een deel verschenen in De Stadskoerier, uit als e-book

(door Enrico Kolk)

ZWOLLE - Jarenlang was Sander van Betten columnist voor De Stadskoerier. In zijn columns gaf hij de lezers een inkijkje in zijn werk als privédetective. Een deel van de columns, die ongeveer een decennium geleden in de krant verschenen, wordt nu opnieuw uitgegeven als e-book.

Al eerder gaf Van Betten zijn columns uit, in een gedrukt boek. "Maar die uitgever werd overgenomen door een andere uitgever en die ging failliet", vertelt hij. "Ik heb toen de drukproeven teruggekregen." Die heeft hij nu opnieuw uitgegeven, maar dan als e-book. "Ik was verbaasd dat het zo vlot ging", zegt hij. "Het was vrij simpel om te doen, binnen een paar dagen was alles in orde."

En zo was het boek, met vooral korte verhalen, binnen een week al beschikbaar op bol.com. "Een groot deel van die columns heeft in De Stadskoerier gestaan", zegt Van Betten over het e-book. "Het zijn allemaal korte verhaaltjes over wat ik in m’n werk gedaan heb. En ze zijn allemaal waargebeurd, ik heb hooguit iets verzonnen om het aan elkaar te praten."
Toen die columns nog in de krant stonden, kreeg hij heel veel reacties op die columns, herinnert de privédetective zich. "Ik heb weleens flessen wijn en bosjes bloemen gehad. En ik had natuurlijk ook opdrachten voor de tapijtindustrie in Genemuiden."

Die zijn er nog steeds wel, vertelt hij. "Bijvoorbeeld bij diefstallen door het personeel, of ziektemeldingen van mensen terwijl ze op zaterdag staan te voetballen." Taak van Van Betten is dan vooral om met bewijzen en foto’s een dossier op te bouwen. "Ik maak dan een rapport op en dan kunnen ze iemand makkelijker ontslaan."

Vooral ook de langere columns, die De Stadskoerier niet gehaald hebben, zijn in het boek terechtgekomen. "Als ik hele dagen zat te posten, typte ik columns op mijn BlackBerry", blikt Van Betten terug. "Dus ik had er voldoende."

Inmiddels doet hij zijn werk nog steeds met plezier, al is het wel wat minder geworden. "Ik ben 60 geworden, dus ik doe het sinds vorig jaar wat rustiger aan. Maar ik heb net weer een nieuwe vergunning gekregen dus ik kan weer vijf jaar vooruit." En dan stoppen, dat zit er wat hem betreft niet in. "Ik denk dat ik altijd wel bezig blijf met dit soort werk."

Het e-book staat op: bol.com/nl/c/
sander-van-betten/3042398/