Proat van Eddy: 1 jaar later

(door Eddy Beens)

We hebben inmiddels leren leven met Corona. Je kunt het met de maatregelen en de bestrijding van het virus eens zijn of niet. Veranderen doe je er niks aan. Af en toe moet je jezelf ook weer even 'resetten' en 'druk'maken over andere zaken.

Daar zijn wij als Nederlanders goed in. Iedereen weet dat je vanaf 1 maart de belastingaangifte weer kunt invullen. Vorig jaar met de eerste lockdown had iedereen tijd.

Ik denk dat veel thuiswerkers dit tijdens thuiswerk lunch wel even gefikst hebben. Dit jaar zag het anders uit. Was het vorig jaar na vijf dagen 'storing' bij de belastingdienst, nu was het al meteen op het moment dat de eerste burger zijn formulier digitaal wilde invullen.

Ik heb het even geprobeerd. Ook om te testen, anders heb je geen verhaal. Maak me er verder niet druk om. De meest omstreden dienst binnen ons land heeft nog wel wat anders recht te zetten.

Zijn er dan nog andere zaken waar je je druk over kunt maken?

Ja, die zijn er. De discussie rondom het WK voetbal in Qatar laait op. Op voorhand deel ik mee dat ik liefhebber ben van het spelletje.

Dat je een WK niet moet organiseren in een land waar tot voor 20 jaar terug alleen maar kamelenraces werden gehouden is al jaren duidelijk. Dat het land het WK 'gekocht' heeft, druipt eraf.

Dat het ten koste gaat van mensenlevens wordt eens te meer duidelijk. Veel doden bij de bouw van de stadions, die straks weer afgebroken worden. De in en in corrupte wereldvoetbalorganisatie Fifa hoor je niet.

Zolang de oliedollars op het hoofdkantoor maar binnenstromen. Sport en politiek hebben immers niks met elkaar te maken volgens de Fifa.

Het is niet dat ik de deelnemers hun sportieve strijd niet gun. Tegenhouden doe je het toch niet. Zolang geld regeert ben je kansloos. We kunnen natuurlijk wel iets afspreken. We sturen naar dit evenement geen ministers.

Lijkt me ook goed dat Max en Lex thuisblijven. Anders krijgen we weer zo'n bankscene met excuses. Daarentegen zou het mooi zijn dat de voetballers en andere sporters een statement maken. Dat kunnen ze.

Net zoals ze dat doen tegen racisme, voor gelijke behandeling van iedereen ongeacht seksuele voorkeur etcetera, zou nu de aandacht ook wel mogen uitgaan naar de slachtoffers van dit evenement. Daar ligt de sleutel.

De KNVB en andere sportbonden moeten de boter eens van hun hoofd halen in dit soort situaties. Steek je nek maar uit. Dat is een hoofdprijs.

Voorlopig moeten we ons eerst nog maar zien te plaatsen. Kun je je ook druk om maken als je wilt.