Drie subsidies zorgen voor verdere vergroening

(door Enrico Kolk)

HASSELT - Drie subsidies hebben ervoor gezorgd dat Hasselt verder vergroend is. Dat vertelt Jeroen Tersmette, die blij is met de bedragen die van verschillende instanties kwamen.

Van 4D Stimuland kwam er een bedrag van 500 euro binnen. Dat is besteed aan een haag bij de HaBuurBieb in de Ruitenstraat. Eenzelfde bedrag leverde Groene Loper IJsseldelta van de gebiedscoöperatie IJsseldelta. Dat is besteed aan nieuwe moerbeibomen.

Fruitbomen

Groene Loper Zwolle zorgde voor een donatie van fruitbomen. “De stad Hasselt Noord valt daaronder”, legt Tersmette uit. De fruitbomen zijn verdeeld over Hasselt. Zo staan er twee bij De Linde en ook twee in de Ruitenstraat ter vervanging van dode bomen. “Er waren platanen vanuit Genemuiden in de Ruitenstraat terechtgekomen”, weet Tersmette.

Dode platanen

Die hielden het echter niet vol. Van de vier bomen die er totaal verhuisden, overleefde slechts één boom de warme zomers. Die blijft staan, net als een andere plataan. Die wordt omgetoverd tot een krijtboom. “Dus dan komt er krijtverf op en kunnen kinderen krijten op de boom.”

Moerbeibomen

De andere twee bomen zijn vervangen door moerbeibomen, die afgelopen zaterdag geplaatst zijn. “Alles staat nu in de grond”, vertelt Tersmette. “En dat is vooral ter vervanging van groen dat is afgestorven in de afgelopen jaren.” Hij is dankbaar voor de medewerking van de gemeente voor het plantklaar maken van de bomen.

Vanuit 4D Stimuland ging er ook een bijdrage naar het uitbreiden van de HaBuurBieb. “En we hebben een bijdrage gekregen voor badmintonbadjes en een frisbee”, zegt Tersmette. “En de stippen van de zithoek worden vervangen door de gemeente.”

Buurtfunctie

Dat alles zorgt voor de verbetering van de straat waar hij inmiddels al zo’n vijftig jaar woont. “De Ruitenstraat heeft de laatste jaren zijn buurtfunctie versterkt”, zeg hij.

“En er is nog ruimte voor verbetering in de komende jaren. Het is een machtig mooie straat, maar er kunnen best nog wel wat speeltoestellen bij, bijvoorbeeld.”