Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Navaliaburcht richt zich op toerist en activiteiten op locatie

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - Gerrit Eenkhoorn droomt al jaren van een eigen multifunctionele outdoorsportlocatie onder de noemer Navaliburcht Outdoorsports. Een plek is gevonden, maar een gebrek aan een financieel startbedrag is momenteel het grote obstakel. Inmiddels begint de tijd te dringen. Achter de schermen is hij druk bezig, maar het uiteindelijke doel, het bestrijden van bewegingsarmoede onder de jeugd en ouderen, is hij niet uit het oog verloren. Daarom organiseert hij outdooractiviteiten op verschillende locaties.

Zoals vorige week woensdag. Toen gebruikte hij het Tagbos in Genemuiden als locatie voor ‘Trainen als een militair' voor de jeugd van 12 tot en met 17 jaar. Deze activiteit is een uitdagende mix van survival, bootcamp, ViPR en outdoor lasergame. “Twintig kinderen hebben meegedaan. Meer was niet mogelijk. Ik heb veel leuke reacties gehad. Dan zie je dat de behoefte er is”, aldus Eenkhoorn.

Startkapitaal

Hij wil dolgraag een eigen outdoorsportlocatie starten in Genemuiden op de plek van de BMX-baan, vlakbij het zwembad. Hij wordt gesteund door verschillende sponsors, die hem korting geven op materialen. “Maar voor een eigen outdoorsportlocatie heb ik een startkapitaal nodig, sowieso 20.000 euro, maar door de regelgeving is dat momenteel niet te realiseren. Het project komt niet aanmerking voor een subsidie en/of een maatschappelijke lening. Maar we willen wel beginnen. Daarom gaan we meer mobiel doen”, aldus Eenkhoorn.

Activiteiten op locatie

We gaan door, is het niet linksom, dan maar rechtsom.

Daarmee laat hij voorlopig de realisatie van een outdoorsportlocatie even los en wil hij activiteiten organiseren op verschillende plaatsen. Het Tagbos in Genemuiden is daarvoor prima geschikt. Dat bleek woensdag bij de activiteit ‘Trainen als een militair’. Eenkhoorn heeft plannen genoeg. “Met weinig middelen kun je een hoop doen. Je moet een ander verdienmodel generen.”

E-shoppers

Daarom gaat Eenkhoorn zich meer richten op de toerist. “Ik wil de toeristische sector gaan versterken. Hoe? Ik ga E-shoppers verhuren met brede banden. Twintig stuks. Dat ga ik doen in samenwerking met Spyder Wheelz." Daarnaast zit Eenkhoorn te denken aan het aanbieden van verschillende arrangementen in de regio. "Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan een puzzeltocht in de Weerribben en een Zwartewaterlandtrip. De E-shoppers hebben een actieradius van 60 kilometer. Als je ergens extra accu’s neerzet, heb je nog meer mogelijkheden. Ik wil de verbindende factor zijn in de regio. Als het kan en mag wil ik graag in april van start gaan.” Op deze manier is Eenkhoorn het hele jaar bezig. “De shoppers verhuur ik zo’n honderd dagen in het jaar en de survivaltrainingen gaan het hele jaar door.”

Crowdfunding

Eenkhoorn heeft de hoop op een eigen outdoorsportlocatie nog niet opgegeven, al begint de tijd wel wat te dringen. De plek op de BMX-baan is tot het einde van het jaar nog beschikbaar voor Eenkhoorn. Daarna vervalt deze optie.

"Wellicht kunnen we via crowdfunding ons doel bereiken. We gaan door, is het niet linksom, dan maar rechtsom. Ik ben hier al vier jaar mee bezig. Dit is machtig belangrijk voor de jeugd. Alles is erop gericht om kinderen in beweging te zetten. De jeugdzorg zit vol. Veel bewegen zorgt voor minder verslaving en minder druk op de jeugdzorg. De jeugd wil ook graag bewegen. Je ziet het aan onze activiteiten. Die zitten steeds helemaal vol."