Dominee Arjen van der Spek in de Gereformeerde kerk van Zwartsluis.
Dominee Arjen van der Spek in de Gereformeerde kerk van Zwartsluis. Foto: Enrico Kolk

In gesprek met Sluziger dominee Van der Spek:
‘We hebben krachtige verhalen nodig’

Snakkend naar het einde van deze coronatijd verlangen we naar een nieuw perspectief. In deze rubriek gaan we op zoek naar verhalen die ons daarbij kunnen helpen. Samen met predikanten uit de gemeente Zwartewaterland. Zij weten wie het zwaar heeft in hun gemeente, maar kennen ook de mooie verhalen van solidariteit. Bemoedigen zit hen in het bloed. In deze aflevering komt Arjen van der Spek van de Gereformeerde Kerk Zwartsluis aan het woord.

‘Een gesprek met dominee van der Spek’. Onder die noemer kunnen kerkleden in coronatijd hun verhaal kwijt bij dominee Arjen van der Spek van de Gereformeerde Kerk Zwartsluis. Hij begon in januari dit jaar met deze ontmoetingen op dinsdagochtenden. “Er was behoefte aan. Het elkaar ontmoeten is zeker niet nieuw, maar in deze vorm waarbij hooguit twee mensen bij mij aan tafel zitten wel. Je krijgt andere gesprekken.”

Het is een van de initiatieven van Van der Spek in coronatijd. Net als de Podcast ‘De Bijbel in 25 verhalen’ die je kunt vinden op YouTube. “We hebben in deze tijd krachtige verhalen nodig”, weet Van der Spek.

Hoe heeft u zelf het afgelopen jaar beleefd?

“Als familie zijn we gelukkig gezond gebleven. Ook in onze gemeente is het tot nu toe erg meegevallen. Wel zijn de besmettingen de laatste weken toegenomen. En natuurlijk is niemand vergeten wat er vorig jaar in Hasselt is gebeurd. Dat heeft ook hier indruk gemaakt."

Qua gezondheid is het gelukkig dus meegevallen. Heeft u wel te maken met gemeenteleden die hun baan hebben verloren?

“De gevolgen voor ZP’ers op de lange termijn zijn nog niet helemaal zichtbaar. In zijn algemeenheid denk ik echter dat ook de economische effecten hier meevallen. De eerste schrik was groot met opdrachten die uitbleven. Daarna is de boel toch weer op gang gekomen.”

Van der Spek vond het daarbij mooi om te zien dat opdrachtgevers die volop werk bleven houden dit deels uitbesteedden aan werknemers van opdrachtgevers bij wie dit niet het geval was.

“De solidariteit is groot. Iedereen kent hier elkaar en wil de ander wel helpen als dat kan. Daar komt bij dat iedereen er begrip voor heeft als je even geen werk hebt. Niemand zal in deze coronatijd vragen hoe dat komt en niemand hoeft zich er voor te schamen.” Gelukkig zijn er ook sectoren waar het stormliep. Van der Spek: “De scheepsbouw is in Zwartsluis een belangrijke werkgever. Nou mensen willen in deze tijd wel een boot kopen.”

Merkt u dat mensen het mentaal zwaar hebben?

“Ja dat wel. Dit geldt met name voor ouderen die in deze tijd een echtgenoot hebben verloren en van wie de kinderen niet in de buurt wonen. Deze mensen hebben het extra zwaar. Een week lang geen bezoek krijgen kan echt lang duren. Gezinnen met kinderen hebben het evenmin makkelijk. Je moet als ouder thuiswerken en dat met de zorg voor je kinderen zien te combineren. Jouw werkgever verlangt wel dezelfde prestaties en de docent op school ook. Wat ik veel hoor van ouders is dat ze veel ballen in de lucht moeten houden en dat al een hele tijd.”

Corona voelt als een zware beproeving. In de Bijbel lezen we ook veel over beproevingen. Wat kunnen we met die verhalen?

“De Bijbel is altijd actueel, corona of niet. Door corona zijn veel mensen zich echter wel meer bewust van hoe belangrijk vertrouwen in God is. Tot een jaar geleden leek het leven voor de meesten van ons tot in hoge mate planbaar. Zo lang je maar gezond bleef, had je de controle.”

Met corona is dat anders weet Van der Spek. Naast alle ellende kan het volgens hem ook iets moois brengen. Je kunt groeien in het geloof door, zoals hij zegt, ‘te wandelen met God’, je vertrouwen om hem te stellen en te bidden.

Dat kan zelfs leiden tot een ware transformatie. Gevraagd naar Bijbelse voorbeelden zegt Van der Spek: “Je ziet het bij Jozef in Egypte, maar zeker ook bij Mozes. Mozes leidde zijn volk weg van de Farao van Egypte door de woestijn. Hij kreeg te maken met een volk dat het ene moment dankbaar was en het andere moment helemaal niet en hem zelfs naar het leven stond. De situatie was soms echt uitzichtloos. Mozes zelf stelde zijn vertrouwen echter geheel op God en kon juist daardoor enorm groeien in zijn rol. Wat deze en andere krachtige verhalen ons vooral laten zien, is dat het God nooit uit de hand loopt.”

Denkt u dat het louterende effect van dat we nu niet meer de controle hebben blijvend zal zijn?

"Over de tijd na corona durf ik nu nog niets te zeggen. Daar is het te vroeg voor. Ik denk dat veel mensen eerst in een hogere versnelling gaan leven om in te halen wat ze hebben gemist. Misschien dat daarna een tijd van reflectie en een nieuw evenwicht komt.”

Is er iets wat u zelf als eerste gaat doen als we onze vrijheid terug hebben?

"Mijn vrouw en ik maken heel graag wandelingen en dat kon gelukkig doorgaan. We konden alleen geen mooie bergwandelingen maken. Zodra het weer kan, zouden we graag weer eens naar de Alpen gaan of de Spaanse Pyreneeën waar het schitterend groen is in een warme omgeving.”