Afbeelding

Cel- en taakstraf voor vechtpartij op darttoernooi Euifeest

(door JPZ)

ZWOLLE – Het darttoernooi op het Euifeest in Hasselt in 2018 liep uit op een massale vechtpartij. Een Zwollenaar, die een van de organisatoren de tanden uit de mond sloeg, heeft een celstraf gekregen. Een deelnemer aan het toernooi kreeg een werkstraf opgelegd.

Dat bleek vrijdag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. Het toernooi op 30 augustus 2018 ontaardde plots in een vechtpartij. In en buiten de tent lagen mannen vechtend bovenop elkaar, zo omschreven meerdere getuigen de situatie.

Peter van R. (29) uit Zwolle deed mee, maar door zijn drankgebruik kwam hij niet ver in het toernooi. Hij was er met onder meer stadsgenoot Roelof R. (33) naartoe gereden die net als hij de nodige biertjes dronk.

Peter kon zich na afloop weinig meer van die avond herinneren, zei hij twee weken terug op de zitting. Getuigen konden hem er makkelijk uithalen: op zijn wedstrijdshirt stond immers trots zijn naam afgedrukt.

Roelof ontkende deelgenomen te hebben aan het geweld. Hij werd tegen een hek gedrukt en liep gewoon weg, zo zei hij, maar dat wordt door de rechtbank als ongeloofwaardig terzijde geschoven.

Zijn signalement past bij dat gegeven door getuigen. Hij was het die een van de organisatoren, die sussend de vechtjassen uit elkaar poogde te trekken, de tanden uit de mond sloeg.

De rechtbank omschreef de vechtpartij als een geweldsexplosie. Roelof kreeg in 2014 al een taakstraf opgelegd voor een soortgelijk feit. Dat maakt dat hij nu niet opnieuw een taakstraf mag hebben.

De rechters legden hem 4 maanden cel op, waarvan de helft voorwaardelijk. Tegen Roelof was 9 maanden cel geëist, maar de rechters vinden het letsel minder ernstig dan zoals geschetst door het Openbaar Ministerie.

Darter Peter kwam er vanaf met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden met een proeftijd van 3 jaar en een taakstraf van 180 uur. Hij had nog geen strafblad. Tegen hem was een werkstraf van 240 uur geëist.