Stadsbeiaardier Martien van der Knijff in de toren in Hasselt.
Stadsbeiaardier Martien van der Knijff in de toren in Hasselt. Foto: Enrico Kolk

Carillon in Hasselt sluit aan bij landelijke actie Radar Love

(door Enrico Kolk)

HASSELT - Het carillon in Hasselt sluit donderdag aan bij een landelijke actie. Om 17.15 uur klinkt het liedje Radar Love van de Golden Earring. Stadsbeiaardier Martien van der Knijff heeft het liedje in de computer klaargezet.

Zelf speelt hij het liedje live op het carillon van de Peperbus in Zwolle op dat moment. "Maar je zal ‘m net missen", lacht hij. "De hele dag is wel heel veel, maar het liedje klinkt van 16.00 tot 19.00 uur op de kwartieren in Hasselt." Dat het liedje vanaf de toren klinkt, heeft te maken met een landelijke actie. "Alle beiaardiers zijn aangeschreven", vertelt Van der Knijff. "En iedereen moet z'n platenspeler aandoen. Ik ben benieuwd."

De actie is een eerbetoon aan de rockband Golden Earring. Die band hield onverwacht op te bestaan door gezondheidsproblemen van gitarist George Kooymans. Om 17.15 uur klinkt het liedje 'Radar Love' van de band door heel het land op carillons, maar ook bij mensen vanuit huis.

"En het leuke is dat je het hier vaker kunt horen", lacht Van der Knijf. Die oefende al even op het liedje en dat doet hij maandagmiddag nog maar een keer. "Dit is mijn hometrainer", puft hij na afloop. "Je hebt hier 49 klokken en daarvan moet je er heel veel tegelijk laten klinken."

Dit scheelt donderdag weer: hij hoeft 'm maar op één carillon te spelen.

Stadsbeiaardier Martien van der Knijff speelt 'Radar Love' op het carillon in Hasselt.