Job van Dalfsen in actie tegen CSV Apeldoorn in april 2016.
Job van Dalfsen in actie tegen CSV Apeldoorn in april 2016. Foto: Helmich Lubberts

Job en Rik van Dalfsen gaan buiten Genemuiden op zoek naar speeltijd

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - Na dit seizoen wordt het trio Van Dalfsen ontmanteld bij Sportclub Genemuiden. Job en Rik van Dalfsen willen meer speeltijd en gaan op zoek naar meer speelminuten bij een andere club. De derde broer, Jur, blijft straks alleen achter bij Sportclub.

De droom was om met z’n drieën basisspeler te zijn bij Sportclub Genemuiden. "Dat is niet gelukt", vertelt Job van Dalfsen. Vanwege zijn studie speelde hij korte tijd bij Groen Geel, maar voor de rest heeft hij zijn hele leven gevoetbald in Genemuiden. Daar komt verandering in. “Ik heb een aantal gesprekken gehad met de club. Ik merkte toen dat ik komend seizoen niet veel zou spelen. Gecombineerd met het feit dat ik al heel lang bij de club zit, heeft het mij doen besluiten om ervoor te kiezen om elders veel speelminuten te maken. Dat is het leukste aan voetballen. Op mijn leeftijd moet je veel minuten maken”, aldus Job van Dalfsen.

In het seizoen 2015-2016 lukte dat wel bij Sportclub Genemuiden. Dat was in het jaar dat hoofdtrainer Hennie in ’t Hof onverwachts opstapte en werd opgevolgd door Johan de Man. “Onder hem was ik basisspeler. Toen heb ik veel gespeeld. Het seizoen daarop heb ik als invaller ook nog best veel gespeeld onder Jan van Raalte. Daarna werd het minder.” Ook de afgelopen seizoenen kreeg Van Dalfsen maar weinig speeltijd. Het is daarom ook logisch dat Van Dalfsen heeft besloten om elders te kijken. Hij heeft de beslissende stap naar een basisplaats niet kunnen maken. “Hoe dat komt? Dat is moeilijk aan te geven. Het was een moeilijke beslissing, maar wel de juiste”, aldus Job van Dalfsen.

Ook zijn broer Rik van Dalfsen heeft ook zijn conclusies getrokken. “De trainer heeft in een gesprek gezegd dat ik geen kans maak op meer speeltijd. Ik heb in de jeugd alles gespeeld en zit nu voor het vijfde seizoen in de eerste selectie. Ik heb geen kans op een basisplek. Dan moet je na vijf seizoenen voor jezelf kiezen. Ik wil bij een team horen en niet tussen het eerste en tweede inzitten, al doet het pijn om weg te gaan.”

Volgens beide broers is het geen must om samen te blijven voetballen. “Het belangrijkste is dat het gevoel goed moet zijn. En de club moet bij me passen als mens. Ik moet het gevoel hebben dat ik een goede kans heb op een basisplek en dat ik minder hoef te knokken voor een plek dan bij Genemuiden. Ik ben een lopende middenvelder met een neusje voor de goal. Ik maak mijn doelpunten wel. Ik wacht nu rustig af wat clubs te bieden hebben. Ik weet wat ik kan. Of ik een club in de buurt zoek? Zeker. Ik woon nu in Zwolle. De club moet niet te ver weg zitten", zegt Job van Dalfsen. Ook broer Rik gaat op zoek naar een club in de buurt waar hij zijn goals kan maken als spits. “Als het kan, wil ik wel blijven voetballen met mijn broer, maar het is geen vereiste. Als het kan, dan zou het hartstikke mooi zijn. We hebben wel een goede klik met elkaar in het veld."

Ik wil bij een team horen en niet tussen het eerste en tweede inzitten, al doet het pijn om weg te gaan.

Ryan van Lente

Het vertrek van Job en Rik van Dalfsen was niet het enige selectienieuws bij Sportclub. Ryan van Lente heeft zijn contract verlengd. In 2019 keerde hij terug naar Sportclub Genemuiden. Daarvoor speelde hij drie seizoenen bij IJVV. Na een jaar voetballen in het tweede verdiende hij dit seizoen een plek in de eerste selectie. Ook komend seizoen gaat hij deel uitmaken van de eerste selectie. Van Lente kwam in drie seizoenen tot 31 duels in de hoofdmacht van Sportclub Genemuiden. Vorige week meldde De Stadskoerier al dat William Jansen terugkeert bij Sportclub Genemuiden na twee seizoenen DOS Kampen.