Ongeval in Genemuiden 23 juni 2020: 'Auto reed bewust in op bromfietser'

ZWOLLE (JPZ) – Door met zijn Mercedes bewust in te rijden op een bromfietser nam Ronny E. op de koop toe dat het slachtoffer zou overlijden. Dat redeneerde de officier van justitie dinsdag op de strafzaak over een ongeval op 23 juni vorig jaar in Genemuiden.

De frontale botsing op de Karst de Langestraat in Genemuiden was geen verkeersongeval, meent het Openbaar Ministerie. De officier van justitie eiste 3 jaar cel voor een poging doodslag. De aanrijding was bewust want er speelde een dag eerder al een akkefietje tussen automobilist Ronny E. (20) en het slachtoffer, meende hij. Een dag voor het ongeval reed de bromfietser langs het woonwagenkamp aan de Hasselterdijk in Genemuiden. Met zijn volgens sommigen luidruchtige Honda reed hij daar bijna dagelijks en dat zou tot irritatie hebben geleid. En dat merkte hij: hij kreeg een klap met een touw.

Toen hij op 23 juni opnieuw die route wilde rijden, kreeg hij het gevoel dat hij door twee mannen werd opgewacht. Hij keerde en reed om, via de Karst de Langestraat, waar hij plots werd aangereden. Vlak na die botsing is de moeder van E. ter plaatse. "Heb je nu je zin?'' zou ze gezegd hebben. Volgens het slachtoffer is het Ronny die hem bij het kamp stond op te wachten. Maar E. weet niets van een klap met een touw, zegt hij. Hij kent de bromfietser niet. Vlak voor de botsing werd hij ter hoogte van Edel Tapijt kort verblind, waardoor hij uitweek naar links waar de brommer reed. Hij reed bovendien amper 50 kilometer per uur.

“Ik keek je recht in de ogen aan, een moment later vloog ik door de lucht”, zei het slachtoffer dinsdag in de rechtszaal. De bromfietser herinnerde zich dinsdag op de zitting in de rechtbank in Zwolle nog goed wat er gebeurde op 23 juni vorig jaar.

Na de frontale aanrijding zat hij lang in de lappenmand. Afgebroken voortanden, een bloedende open beenwond met afgestroopte huid en een chirurg die stopte het aantal hechtingen te tellen tot resultaat.

Maar was het een noodlottig verkeersongeval of stuurde de bestuurder van de personenwagen bewust op de bromfietser in? “Ik heb verdriet omdat ik niet snap dat je dit hebt gedaan. Je hebt mijn vrijheid en mobiliteit afgenomen met een snelle en laffe daad”, zei het slachtoffer.

Sinds 23 juni zit Ronny E. (20) uit Genemuiden vast op verdenking van een poging doodslag. Die verdenking is mede gebaseerd op vele getuigenverklaringen. “Ik heb er geen enkele twijfels over dat Ronny de bromfietser bewust heeft aangereden”, zei de officier. Naast 3 jaar cel eiste hij een rijontzegging van 5 jaar want Ronny gebruikte zijn auto als wapen. Ook zijn er diverse getuigen die hem als 'een gek' hebben zien rijden over het industrieterrein. Hij reed 'met gierende banden weg', kennelijk om de bromfietser achterna te gaan.

Net zo overtuigd is advocaat Maurits Jansma, maar dan van het tegendeel. Zijn cliënt reed juist niet bewust in op de bromfietser. Op beelden die hij wist te achterhalen blijkt dat de Mercedes vrij kort na de botsing stilstond. Dus zo hard ging het niet. Hij hekelde het politieonderzoek, waarbij verklaringen van volgens hem onbetrouwbare getuigen bij de aangever terechtkwamen. En waarbij het verhoor niet op band is opgenomen. “Iets dat wel moet bij een dergelijke verdenking.”

De uitspraak volgt op 23 maart.