Vaccinatie

REGIO - Uit onderzoek onder 1.906 inwoners naar de impact van de coronamaatregelen op de inwoners van regio IJsselland, blijkt dat de vaccinatiebereidheid flink is gestegen.

“In november was nog maar 45 procent van de deelnemers in regio IJsselland bereid zich zonder twijfel te laten vaccineren, dat is nu 83 procent. Dat is heel positief, want als zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren, bouwen we groepsimmuniteit op en kan het virus zich niet verder verspreiden. Dat geeft weer zicht op meer mogelijkheden in onze samenleving”, zegt Rilana Wessel, epidemioloog GGD IJsselland.

En die mogelijkheden, zoals meer vrijheid om naar vrienden en familie te gaan en ’s avonds buiten te zijn, daar zit iedereen op te wachten. Wessel: “Steeds meer inwoners geven in ons onderzoek aan dat ze het missen om vrienden en familie in het echt te zien. We hebben het dan over 82 procent in februari tegenover 71 procent in november.” Ook geeft 66 procent aan zich enigszins of sterk eenzaam te voelen. Dat was in het vorige onderzoek nog 60 procent.

Aan de inwoners van IJsselland is ook gevraagd of ze bang zijn om tijdens de verkiezingen besmet te raken in het stemlokaal. Een overgrote meerderheid, 73 procent, heeft er vertrouwen in dat er voldoende maatregelen worden genomen om veilig te kunnen stemmen. Wessel: “Toch maakt 24 procent zich wel zorgen over risico op besmetting en zegt 46 procent van de deelnemers van 70 jaar en ouder dat ze op een alternatieve manier gaan stemmen als het kan.”

Knotwilgen

REGIO - De knotwilgen in De Wieden worden niet langer ontdaan van alle takken. Dat levert in het voorjaar een ander uiterlijk op voor de karakteristieke rijen bomen. Natuurmonumenten volgt daarmee de landelijke trend. “Wilgen worden steeds vaker gesnoeid in plaats van geknot”, zegt Albert Jan Settels van Natuurmonumenten.

Hij is deze week met een aantal vrijwilligers bezig aan de Beulakerweg richting Giethoorn. Dat is een van de regionale locaties waar knotwilgen langs de weg staan. Deze periode van het jaar is traditioneel de knottijd. Ook Natuurmonumenten knotte tot voor kort eens in de drie jaar de takken van knotwilgen.

Dit jaar maken Settels en medewerkers keuzes. "We snoeien vanaf nu alleen de dikkere takken weg en laten de rest ongemoeid. Dan blijven meer sapstromen achter, waardoor een boom zich sneller herstelt en eerder in blad raakt”, legt Settels uit. Bovendien zijn de takken met wilgenkatjes in het vroege voorjaar een goede voedingsbron voor vroeg vliegende insecten. Ze bevatten veel nectar en stuifmeel. Daarmee zijn de wilgen een perfecte plek voor wilde bijen en hommels die na hun overwintering moeten aansterken voor de eerste voorjaarsvluchten. Knotwilgen zijn ook populair bij vogels en andere dieren. Schapen, koeien, paarden en geiten eten graag wilgentakken en vissen en waterdieren profiteren van de schaduw. De bomen kunnen vijftig tot zestig jaar oud worden. Door vocht en vorst ontstaan er scheuren en gaten in de bomen, waar bijvoorbeeld steenuilen graag in broeden. Ook wilde eenden maken hun nest op hoogte, zodat ze vijanden minder kans geven. De ecologische waarde van knotwilgen is groot. Met de nieuwe werkwijze wordt die vergroot.