Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Sportclubs in coronatijd: Deel 11: Volleybalvereniging Pegasus


(door Gerard Meijeringh)

ZWARTSLUIS- Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Stadskoerier een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen. In deel 11 draait het om volleybalvereniging Pegasus uit Zwartsluis. Een gesprek met voorzitter Peter Kiers. De 30-jarige Kiers zit in zijn derde jaar als voorzitter van de volleybalvereniging uit Zwartsluis.

“Na mijn studie ben ik weer gaan volleyballen bij Pegasus. Vervolgens kwam er de vraag wie er meer wilde doen dan alleen maar spelen. Dat leek me prima. Ik wilde wel in het bestuur. Er was niemand die voorzitter wilde worden, dus toen heb ik het voorzitterschap op me genomen. Of ik in het diepe werd gegooid? Ja, zo kun je het best wel zeggen, maar met vragen kon ik altijd bij Jan Kruimer terecht. Hij heeft me heel erg geholpen.”

Het bestuur van Pegasus bestaat uit vijf bestuursleden. Daarnaast heeft de vereniging enkele commissies. “Het doel is om deze beter te bemannen. Nu komt alles veel bij dezelfde mensen terecht. We zijn op zoek naar nieuwe commissieleden, maar je kunt de mensen niet dwingen.”

Push-ups

Maar voorlopig worden alle doelstellingen overschaduwd door het coronavirus. “Onze eerste prioriteit is dat we de boel weer op orde krijgen. Momenteel ligt alles compleet stil en je mag niks”, aldus Kiers, die speelt in het tweede team van Pegasus. “Je verstuurt en krijgt appjes. De ene is aan het hardlopen en de andere aan het fietsen. Wat ik doe? Thuis fitnessen. Wat push-ups. Je moet wat doen. Ik heb één wedstrijd gespeeld, daarna was het over.”

We verliezen leden omdat ze vanwege hun studie gaan verhuizen.

Volleyballen in de buitenlucht

De versoepeling van de coronamaatregelen wat betreft het buitensporten biedt perspectief. “Maar het nadeel is dat we geen vaste buitenlocatie hebben. DESZ heeft geen ruimte. We zijn met de gemeente in overleg om bij het grote gat te kunnen trainen. Dat kan prima bij mooi weer, maar bij 5 graden staat niet iedereen te springen om buiten te gaan sporten. Maar willen deze mogelijkheid wel bieden.” Deze coronatijd vraagt om creativiteit van sportbesturen. “Het is veel improviseren en creatief zijn. Wat betreft het trainen in de buitenlucht hebben we meerdere locaties op het oog.”

Geen contributie

Vanaf 15 december moesten alle binnensportaccommodaties dicht en dat betekende dat Pegasus ook niet meer kon trainen. Sindsdien ligt alles stil. Ook tijdens de eerste coronagolf konden volleyballers van Pegasus geruime tijd niet trainen. Toch zijn er tot dusver geen mensen die het lidmaatschap van Pegasus hebben opgezegd vanwege de coronamaatregelen. “Daar zijn we heel blij mee. Mensen willen weer aan de gang als volleyballer en hebben geen permanent alternatief voor het volleybal gevonden”, zegt Kiers.

Evenals andere sportverenigingen heeft Pegasus ook financieel gezien last van de coronacrisis. “Gelukkig hebben we geen eigen locatie. Omdat we niet kunnen trainen, hoeven we ook geen huur te betalen. Van de inschrijfkosten bij de bond hebben we een deel teruggekregen.” Nu alles stil ligt, hoeven de leden geen contributie te betalen en de vergoedingen voor trainers zijn bevroren. "Doordat we geen zaalhuur betalen, komen we niet in de problemen. We hebben reserves voor onverwachtse dingen, zoals nu. Maar dit moet niet te lang doorgaan.”

Geen aanvulling

Eerste doelstelling bij Pegasus is straks de boel weer helemaal op de rit krijgen als er weer binnen mag worden gespeeld. Daarna is het tijd voor andere aandachtspunten. Zoals de moeizame instroom vanuit de jeugd naar de senioren. “We hebben nu iets meer dan honderd leden. Het aantal leden loopt wel iets terug. We verliezen leden omdat ze vanwege hun studie gaan verhuizen. Dat zorgt ervoor dat we bij de bestaande senioren geen nieuwe aanvulling krijgen. Gelukkig is dat wel het geval bij de jeugd."

Twijfel

De vraag is of Kiers nog voorzitter is van Pegasus als de volleyballers hun normale sportleven weer kunnen oppakken. Kiers twijfelt of hij doorgaat als voorzitter. “Ik krijg het steeds drukker met m’n werk. Daardoor hou ik steeds minder tijd over voor andere dingen. Ik ben nog geen besluit genomen. Niks is nog definitief”, besluit Kiers.