Afbeelding
ANP

Zwartewaterland scoort als fietsgemeente onder het gemiddelde, eindigt in onderzoek op de 268e plaats

ZWARTEWATERLAND - De ANWB en Fietsersbond verwachten een lente vol binnenlands fietsplezier. Laatstgenoemde onderzoekt geregeld welke gemeenten het meest geschikt zijn voor de fietser en tipt Veenendaal, Winterswijk en Scherpenzeel. De gemeente Zwartewaterland eindigde in het laatste onderzoek op plaats 268.

Het mag dan niet op de kalender staan, maar met de start van de meteorologische lente begint deze zaterdag ook het fietsseizoen. “Het wordt zonniger, de natuur staat weer in bloei, mensen krijgen zin eropuit te gaan”, zegt ANWB-woordvoerder Markus van Tol. "De lente staat voor veel mensen gelijk aan fietsen."

Daar komt bij dat steeds meer Nederlanders eigen land aan het ontdekken zijn. De reisbeperkingen, zoals het negatief reisadvies voor buitenlandse trips, dwingen vakantiegangers en dagjesmensen hun heil dichterbij huis te zoeken. En dat gebeurt volop per fiets, merken de ANWB en de Fietsersbond.

Zo steeg het aantal downloads van de ANWB Knooppuntenplanner het afgelopen jaar met zo’n 40 procent. Met de app kunnen fietsers hun eigen tocht uitstippelen. Ook de routeplanner van de Fietsersbond werd “veel meer gebruikt” dan voorgaande jaren, zegt Carmen Meijer, als projectmanager bij de Bond verantwoordelijk voor de Fietsstadverkiezing. Waar kunnen fietstoeristen deze lente het best hun tocht trappen?

Fietsers die houden van een ontspannen ritje kunnen de navigatie het best instellen op het Gelderse Veenendaal. “Het is daar heel relaxed fietsen”, zegt Meijer. “De fietspaden zijn breed genoeg, fietsers voelen zich veilig en er zijn veel stallingen.”

Fietsstad Veenendaal

Elke twee jaar stelt de Fietsersbond de Fietsstadranglijst samen

Het leverde Veenendaal de titel Fietsstad 2020 op waarmee de gemeente zich nog ruim een jaar dé fietsgemeente van Nederland mag noemen. Eigenlijk eindigde Veenendaal achter Houten, maar omdat deze gemeente in 2018 won, dingt zij tot 2028 niet mee naar de titel.

Elke twee jaar stelt de Fietsersbond de Fietsstadranglijst samen op basis van een enquête met vragen over bijvoorbeeld het onderhoud van het wegdek en het fietspadennetwerk. “De laatste editie zijn er ruim 45 duizend vragenlijsten ingevuld”, zegt Meijer. Aangevuld met objectieve gegevens, zoals het aantal vrijliggende fietspaden, komt de Bond tot een eindoordeel op een vijfpuntsschaal. De gemeente Zwartewaterland scoorde met 3,2 onder het landelijk gemiddelde van 3,41.

Gemeenten die het fietsklimaat willen verbeteren, doen er volgens Meijer goed aan hun oor te luister te leggen bij de fietsers zelf. “Je kunt niet van de ene op de andere dag een fietspad verbreden, maar je kunt mensen wel vragen wat beter kan.”

De provincie Groningen heeft vooral last van een imagoprobleem als het aankomt op fietsvriendelijkheid, denkt Hans de Looij. Volgens de fietsexpert van de ANWB is Groningen “als fietsprovincie altijd wat onderbelicht gebleven”. “Maar je hebt zat routes die de moeite waard zijn. Vanwege het verplicht thuisblijven kunnen mensen nu op zoek naar nieuwe pareltjes.”

De ANWB maakt jaarlijks zo'n tien tot vijftien nieuwe fietsroutes. "We herintroduceren dit jaar onder meer de Limburgse Mergellandroute”, zegt woordvoerder Van Tol. "Daar gaan we heel veel mensen blij mee maken. Het Limburgse landschap is fenomenaal.” Meijer van de Fietsersbond tipt het Gelderse Scherpenzeel. "Die gemeente is vorig jaar flink gestegen op de ranglijst en heeft dus veel verbeterd.”

Afbeelding