Hofland in gesprek met Ollongren.
Hofland in gesprek met Ollongren. Foto: Screenshot

Genemuider studenten in gesprek met minister Ollongren

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - Zelf mag hij nog niet stemmen, maar Danieck Hofland (17) uit Genemuiden is deze week wel aanwezig in het stembureau. “Ik ben het eerste gezicht voor de mensen”, vertelt hij aan minister Kajsa Ollongren.

Die praat in een meeting met verschillende MBO-studenten, waaronder de Genemuidenaren Hofland, Anne-Marie Boll en Annemijn Huisbrink van het Hoornbeeck College over de verkiezingen van volgende week. Ollongren is als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) verantwoordelijk voor de verkiezingen en de organisatie daarvan. “Het is eigenlijk een groot evenement”, zegt ze. “En het moet allemaal coronaproof.” Dat brengt diverse uitdagingen met zich mee, zoals onder andere het ‘veilig’ inrichten van de stembureaus. Eén daarvan is dat er een beveiliger bij de deur staat.

En een van de beveiligers is Hofland, die de opleiding beveiliging volgt aan het Hoornbeeck College in Kampen. Hij is drie dagen in verschillende stembureaus actief volgende week. De verkiezingen vinden plaats van maandag tot en met woensdag. “Ik sta dan in Hasselt en Genemuiden”, vertelt hij aan de minister. Die is benieuwd of hij ook gevolgen van corona ondervindt in zijn opleiding.

Ja, vertelt hij. “Bij veel stagebedrijven kun je nu niet stagelopen, omdat ze het rustiger hebben. En je hebt geen gastlessen meer, dat is wel heel jammer.” Wel mag hij nu in het stembureau staan. Dat was buiten coronatijd waarschijnlijk niet het geval geweest.
Ook Annemijn Huisbrink (19) is volgende week aanwezig in het stembureau als gastvrouw. De minister vroeg aan Annemijn wat haar motivatie is om een bijdrage te leveren aan de verkiezingen.

"Het leek me wel leuk”, vertelt de studente Gehandicaptenzorg na afloop van het gesprek met de minister. Die vroeg hoe zij informatie kregen over de gang van zaken bij de stembureaus.
Dat ging op diverse manieren, legt Annemijn uit. "We hebben een gesprek met de leraren gehad en we kregen een mail met algemene informatie. Daarin stond een brief met wat de belangrijke punten zijn, wat er van ons verwacht wordt en wat de vragen kunnen zijn die er kunnen komen.”
Zij mag wel stemmen. "Dat ga ik wel doen”, lacht ze. "Ik ben er toch hè.” Het geld dat de studenten krijgen voor hun werkzaamheden in de stembureaus gaat voor de helft naar de stichting Stéphanos. Die actie is samen met het Hoornbeeck College opgezet.