De opbouw van de priklocatie in Kampen.
De opbouw van de priklocatie in Kampen. Foto: Tennekes

GGD opent geen vaccinatielocatie in Zwartewaterland

ZWARTEWATERLAND – De GGD opent vooralsnog geen vaccinatielocatie in Zwartewaterland. Wel komen er priklocaties in de vijf gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen en Zwolle. Inwoners van de gemeente Zwartewaterland, die een vaccinatie willen, zullen naar een van die locaties, buiten de gemeente, moeten.

“Je wilt dat iedereen binnen 30 minuten een vaccinatielocatie kan bereiken, ongeacht waar je woont. Zo geldt voor mensen in de kop van Overijssel dat zij terecht kunnen in Kampen, Emmeloord, Heerenveen of bijvoorbeeld Meppel”, zegt projectmanager Sebastiaan van Buuren. “Mensen zijn vrij te kiezen waar ze hun coronavaccinatie halen. Dat kan in de buurt of in een plaats waar je sneller terecht kunt.”

GGD IJsselland heeft de taak om vanaf april 45.000 vaccinaties per week te zetten. “Hoeveel mensen per dag de GGD vanaf 1 april kan vaccineren hangt volledig af van de levering van de vaccins. Maar de GGD is er klaar voor”, laat de dienst weten in een persbericht.

Waar het geven van de griepprik door de huisarts of de jeugdvaccinaties door de GGD op routine kan rusten, vraagt de organisatie van de coronavaccinaties nog veel meer. Directeur Rianne van den Berg: “Je hebt niet alleen te maken met de maatregelen zoals anderhalve meter afstand houden en mondneusmaskers dragen, maar we werken met relatief nieuwe vaccins wat veel extra van ons vraagt.”

Elk vaccin heeft een eigen werkwijze, legt ze uit. "Van opzuigen tot en met toedienen. En dat doen we zeven dagen per week en sinds 1 maart 12 uur per dag. Dit is een proces van doen, leren en steeds weer aanscherpen."

Volgens de GGD moet opschalen op de locaties mogelijk zijn, waarbij voor elke locatie voldoende medisch personeel beschikbaar is, zoals een toezichthoudende arts of verpleegkundige. “Locaties moeten groot genoeg zijn om honderden vaccins per dag te verwerken en verspilling te vermijden”, aldus Van Buuren. "Maar opschalen zit niet alleen in het aantal locaties; dit valt of staat met het beschikken over voldoende bekwaam personeel", vult strategisch manager Margreet Algera aan.

“Mensen zijn vrij te kiezen waar ze hun coronavaccinatie halen

Als iemand zelf niet goed in staat is om naar de vaccinatielocatie te komen, heeft de GGD een tip: “Vraag dan iemand uit de omgeving om te rijden of informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden. Hier is altijd wel een mouw aan te passen.”