Afbeelding

Aanpassen

Parlementaire verkiezingen in bijzondere tijden. Een enorm vel met kandidaten; de meeste zijn mij onbekend. Dat geldt ook voor hun standpunten. Ik ben wel nieuwsgierig naar hun achtergrond, idealen en wie ze vertegenwoordigen…

Creativiteit

Hoe verschillend hun standpunten ook zullen zijn, één ding geldt voor hen allemaal: ze hebben flink wat creativiteit moeten aanboren om in deze tijd campagne te voeren.

Het was een stuk ingewikkelder om de straat op te gaan en mensen fysiek te spreken. Desondanks zijn er leuke en ludieke acties gehouden. De ene actie nog sportiever dan de andere.

Beloftes

Veel partijen doen moeite om op hun eigen manier te houden van boeren, burgers en buitenlui. Vinden ze onderwijs en zorg belangrijk? Willen ze investeren in jongeren en ouderen?

Aan al die zaken hangen ook prijskaartjes. Willen ze iedereen een zak met geld geven, ongeacht of er geld in de begroting te vinden is? De ene belofte volgt de andere op. Realistisch of niet.

Democratie

De meeste partijen hebben hun programma door laten rekenen door het Centraal Planbureau en het Bureau voor de Leefomgeving. Dat geeft een realistischer beeld van dat wat haalbaar, betaalbaar en goed voor ons welzijn is.

Uiteindelijk is het in ons land zo dat we er met elkaar weer uit moeten komen. Zo werkt het lokaal, provinciaal en nationaal. En dat is maar goed ook. We leven in een democratie en niet in een dictatuur. Ik hoop van harte dat de betekenis en de waarde van een democratie niet door onze vingers glipt.

Overgave

Het afgelopen jaar leerde mij dat een goede gezondheid kostbaar is, maar zeker niet vanzelfsprekend. Wat normaal lijkt te zijn, kan zomaar anders worden. Aanpassingsvermogen is een handige eigenschap, maar is niet iedereen gegeven. ‘Overgave’ is daarom het sleutelwoord.

Je omgeving opnieuw leren ontdekken. Al wandelend of fietsend, vaak vroeg in de ochtend als de vogels druk communiceren. Oog hebben en houden voor de dagelijkse dingen die gewoon lijken, maar toch zo bijzonder zijn. Samen zingen, ook al doe je het maar met z’n tweeën.

Ik wens iedereen toe om te kijken naar de mooie dingen die dichtbij te beleven zijn. Soms moet je ervoor door de knieën om wat beter te kijken. Hoe de toekomst er uitziet, dat weet niemand. Ik zie deze met vertrouwen tegemoet, maar dat heeft ermee te maken dat de toekomst niet in mijn handen ligt.

Wilma Veldman-Boonen
ChristenUnie Zwartewaterland