Raad omarmt het Buitenruimteplan met veel enthousiasme

ZWARTEWATERLAND - Het Buitenruimteplan bewegen, ontmoeten, spelen en sporten (BOSS) is met veel enthousiasme omarmd door de gemeenteraad. Tijdens de online raadsvergadering donderdag hadden de politieke partijen unaniem lovende woorden. Wel gaf de raad aan graag op de hoogte te blijven van de uitwerking en hadden sommigen nog een aanvullende opmerking.

Het mooie, aldus menig raadslid, is dat het Buitenruimteplan tot stand is gekomen in samenspel met de burgers. Bewoners konden hun wensen kenbaar maken als het gaat om locaties voor beweging en ontmoeting in de eigen buurt en dat is massaal gebeurd. Naar aanleiding van een enquête, die vorig jaar is afgenomen, werd het plan opgesteld. Het plan gaat niet alleen over functies die locaties kunnen krijgen, maar ook over routes die hondenbezitters vaak lopen.

Onder andere Kira Fijn van Buitengewoon Zwartewaterland (BGZ) benadrukte het goed te vinden dat er afvalbakken, hondenuitlaatroutes en hondentoiletten gaan komen. VVD’er John Smits gaf aan blij te zijn dat de betaler van hondenbelasting wat terug gaat krijgen. De ChristenUnie sprak bij monde van Wilma Veldman de hoop uit dat dit ook leidt tot gedragsverandering, dat wil zeggen dat hondenbezitters de voor hen bestemde plekken gaan opzoeken.

Een van de speerpunten van het Buitenruimteplan is dat het resulteert in een kwaliteitsimpuls waar inwoners van alle leeftijden wat aan hebben. Met het oog daarop benadrukte het CDA nog maar weer eens dat jongeren van 16-plus in Hasselt behoefte hebben aan een plek elkaar te ontmoeten. De vraag was hoe het daarmee staat. Volgens wethouder Maarten Slingerland is er met jongeren een rondgang gemaakt. De plekken die zij aanwezen bleken onvoldoende geschikt, maar er wordt samen met hen en de jongerenwerker verder gekeken.

Het Buitenruimteplan is dan ook zeker geen concept dat af is. Het is een vertrekpunt om de kernen in de gemeente als plek voor ontmoeting en beweging aantrekkelijker te maken. Het geschetste plaatje is niettemin al behoorlijk compleet meent Slingerland. “Kijk je op de BOSS-kaarten, dan zie je weinig witte vlekken”, aldus de wethouder die daarmee inging op de vraag van de PvdA of buurten die het idee hebben over het hoofd te zijn gezien zich nog kunnen melden. Slingerland heeft niet het idee dat er mensen zijn vergeten, wat niet wegneemt dat men altijd met vragen en opmerkingen bij de gemeente terechtkan.

Op het gebied van promotie valt er wellicht nog wel terrein te winnen. Kira Fijn wees op de gemeente Kampen die de te maken ommetjes online presenteert en waar hondenuitlaatroutes zelfs bij toeristische informatiepunten verkrijgbaar zijn. In de informatiebehoefte onder de raadsleden zelf wordt in elk geval voorzien. Zo wordt de stand van zaken met betrekking tot het Buitenruimteplan meegenomen in een brief ‘grote projecten' aan het einde van dit jaar.