Afbeelding
Op de foto: Bjorn Germeraad

Jong zijn in coronatijd: Bjorn Germeraad (16)

(door Enrico Kolk)

In deze rubriek vragen wij jongeren hoe ze omgaan met de coronamaatregelen en wat de impact daarvan is op hun dagelijkse leven. Vandaag deel 10: Bjorn Germeraad (16) uit Genemuiden.

"Ik dacht dat ik het buiten de deur kon houden", zegt Bjorn over corona en de daarbij behorende maatregelen. Helaas, een jaar nadat strenge maatregelen genomen werden in Nederland, zit ook hij in quarantaine.

“Ik ben woensdag in aanraking geweest met iemand die positief getest is”, vertelt hij. En daarop volgt dan, voor de eerste keer, een quarantaine. Met het hele gezin, zoals de GGD voor Genemuiden adviseert. “Niemand gaat hier de deur meer uit.”

En dat was even wennen, weet hij. “Je begint elkaar een beetje op die hielen te zitten. Maar als je eraan gewend bent, dan wil het wel.” Zelf gaat hij meestal naar zijn eigen kamer. “Daar komt nooit iemand”, lacht hij.

In het begin vond hij de quarantaine nog niet eens zo heel erg. “Ik hoefde niks te doen. Dus ik ging een beetje op Netflix kijken, maar nu heb ik alles wel gezien. Ik wil wel weer naar buiten.” Dat mag pas op het moment dat zijn test een negatieve uitslag geeft. Tot die tijd blijft het even afzien. “Ik had gedacht dat het wat chiller zou zijn.”

“Ik had gedacht dat de quarantaine wat chiller zou zijn”

Een jaar geleden had hij überhaupt niet verwacht dat het virus zulke verstrekkende gevolgen zou hebben. “Ik dacht: ‘dat zit in China en komt nooit hiernaartoe’. En daarna kwam het in Nederland, toch wel in de buurt. En toen kwam het in Genemuiden. ‘Dat is wel heel dichtbij’, dacht ik toen.”

Eigenlijk is hij er wel helemaal klaar mee. “Je kunt niet meer naar vrienden toe en ’s avonds niet meer uitgaan.” Toch denkt hij dat het belangrijk is dat de regels nog even blijven. “Aan de regels moet je je houden, want anders blijft het altijd zo heftig”, denkt hij. “Dus we kunnen beter een weekje langer een lockdown hebben, dan dat er straks weer een grote uitbraak komt.”

Hoewel die er nu is. “Genemuiden is een hotspot”, merkt Bjorn, die daar ook wel een verklaring voor kan bedenken. “Waarschijnlijk zitten er heel veel jongeren bij elkaar in keten.” Zelf deed hij dat ook wel, in Belt-Schutsloot. “Maar we mogen niet meer weg nu met avondklok. Eigenlijk is de avondklok logisch, maar het is mooi stom.”

De avondklok laten vervallen, is echter ook geen optie, denkt Bjorn. “Ik zou hem wel houden, je houdt veel mensen van de straat af. Maar als de avondklok weg is, dan ben ik de eerste die weer de straat opgaat.”

Voorlopig is dat nog niet aan de orde. Depressief wordt Bjorn er niet van. “Want ik vermaak me eigenlijk wel prima. Ik slaap nu veel en ben vooral voor school en voor werk bezig.”

Zolang hij niet in quarantaine zit, gaat zijn werk gewoon door. “Ik ben elektromonteur op een scheepswerf. Daar heb je nu mondkapjesplicht en je moet natuurlijk ook afstand houden.” Soms plaatst hij een airco bij een klant. “Dan vragen we altijd of ze willen dat we een mondkapje dragen. Dat doen we soms ook wel. En ik begrijp het heel erg goed, maar je moet er even aan wennen. Maar intussen ben ik er al wel aan gewend.”

Minder gewend is hij aan de onlinelessen. “Ik doe een BBL-opleiding, dus ik ga een dag in de week naar school. We hadden een poosje onlineles, maar dan doe je veel minder dan in een normale les. Dus ik denk dat heel veel mensen van mijn leeftijd langer over school doen.”
Voor hem zelf valt dat nog mee. “Op het moment sta ik er prima voor. Ik loop natuurlijk wel iets achter, maar dat lukt wel. Ik kan nu in quarantaine wel veel tijd besteden aan school, want dat is wel lekker rustig.”

Maar liever gaat hij weer naar school, hoewel dat ook niet meer is wat het was. "Eerst hadden we les van 8.30 tot 17.30 uur, maar nu van 7.45 tot 11.30 uur."

Hij hoopt dat het allemaal niet te lang meer duurt. "Ik hoop dat we het met de zomervakantie een beetje achter de rug hebben."