Boodschappen doen na positieve test op het coronavirus

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN – Positief getest worden op corona betekent dat er quarantaine volgt. En quarantaine betekent: niet de deur uit en vooral geen boodschappen gaan doen. Dat lijkt echter niet bij iedereen te zijn doorgedrongen.

“Ik was woensdagmorgen om 7.15 uur bij de Aldi in Genemuiden”, vertelt een getuige. “Daar waren twee vrouwen in gesprek. Een van hen zei: 'ik ben positief getest, dus ik ga nu maar vroeg boodschappen doen'.”

Te verbouwereerd om iets te zeggen, verliet de getuige, werkzaam in de ouderenzorg, de winkel zonder de vrouw daarop aan te spreken. “Ik kon niet de juiste woorden vinden om iets te zeggen, maar werd boos en verdrietig tegelijk”, reageert de Genemuidense.

Ze wil liever niet met haar naam in de krant. “Ik was flabbergasted. Men moet gaan beseffen wat voor impact een besmetting kan hebben.”

Reactie GGD

Volgens Joyce Henzen, verpleegkundige Infectieziektebestrijding bij de GGD is het erg belangrijk dat mensen zich houden aan de quarantaine- en isolatieregels. “Dat is afhankelijk van of je een nauw contact bent of zelf positief getest. Bij beiden geldt: blijf thuis en volg de adviezen van de GGD op”, zegt ze.

“Door thuis te blijven zorg je er voor dat het virus zich niet verder kan verspreiden naar anderen in je omgeving. En je helpt ons, de GGD, het virus te bestrijden.”

Ze snapt dat er veel van mensen gevraagd wordt in een tijd waarin al zoveel niet mag of kan. “Toch is het heel belangrijk dat je je aan de maatregelen houdt en zelf de adviezen goed opvolgt. Op die manier is het mogelijk om samen weer meer ruimte te krijgen de komende tijd.”

Reactie burgemeester

Ook de burgemeester heeft geen begrip voor de winkelbezoekster. "Als je positief getest bent, blijf je thuis. Dat is de regel waaraan we ons allemaal moeten houden", reageert hij.

"Alleen zo voorkomen we dat andere mensen, zoals onze familie en vrienden, ook ziek worden. En alleen zo komen we zo snel mogelijk van het virus af en kunnen we allemaal weer naar de winkel. Neem dus je verantwoordelijkheid. Voor jezelf, voor je naasten en voor onze samenleving."