Tag-West.
Tag-West. Foto: Enrico Kolk

Motie moet woningbouw in hoogste versnelling brengen

ZWARTEWATERLAND - De bouwproductie in Tag-West moet worden opgeschroefd tot het maximaal haalbare. Onder aanvoering van het CDA is een motie met die strekking donderdag door de gehele gemeenteraad ingediend. De motie is een pleidooi om de woningnood in de hele gemeente aan te pakken. In Genemuiden is de nood echter het hoogst.

Wethouder Gerrit Knol is blij met de motie als ‘stok achter de deur’. Tegelijkertijd greep hij het moment aan om te vertellen wat er allemaal al op de rol staat qua woningbouw in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis. Daarbij gaat het zowel om harde plancapaciteit (woningen die er zeker gaan komen) als kansrijke projecten variërend van concreet tot prematuur. Plannen in die laatste categorie kunnen nog niet wereldkundig worden gemaakt. Wel zullen ze aan bod komen in een besloten vergadering voor de gemeenteraad.

Aanleiding voor de motie is het Rapport Woonbehoefteonderzoek. Inwoners van de gemeente Zwartewaterland konden hun woonwensen kenbaar maken. Daarnaast is gekeken naar landelijke tendensen. De respons op de enquête was overigens niet heel groot, wat reden was voor sommige raadsleden om zich af te vragen hoe representatief dit onderzoek nu eigenlijk is. Het deed niets af aan het gevoel van urgentie dat leeft onder de hele raad.

Rudi van Zandwijk van het CDA verwoordde de urgentie als inleiding op de motie door te wijzen op de praktijk. Ook in Zwartewaterland wordt er boven de vraagprijs geboden waarbij dertigduizend euro niet uitzonderlijk is. Er zijn geen sociale woningbouw en aanleunwoningen gepland, aldus Van Zandwijk. Uit het onderzoek blijkt dat er het komende decennium behoefte is aan 750 woningen in Zwartewaterland waarvan 150 betaalbare huurwoningen en zeker 50 maar misschien wel 100 zorgwoningen. Een probleem dat volgens de CDA’er als eerste moet worden aangepakt is de te lage snelheid waarin Tag-West wordt gerealiseerd.

Van Zandwijk kreeg bijval van de andere raadspartijen en mede-indieners van de motie. Daarbij werden meerdere te verkennen oplossingsrichtingen aangedragen. Waaronder inbreidingsplannen, het herontwikkelen van afgeschreven maatschappelijk vastgoed en huisnummer-vermeerdering, zoals voorgesteld door John Smits (VVD). Bij dit laatste wordt er aan een bestaand groot huis, dat prima plaats zou kunnen bieden aan meerdere woonunits, een huisnummer toegevoegd.

Klaas Eenkhoorn (PvdA) opperde het idee om Tiny Houses en Prefabwoningen mogelijk te maken. Volgens de wethouder zitten daar wel haken aan ogen aan. Woningen moeten sowieso voldoen aan het bouwbesluit en ook aan de eisen die worden gesteld op het gebied van welstand.

Waar in Genemuiden de nood op dit moment het hoogst is, hebben de andere kernen ook een uitdaging. In Zwartsluis zijn de uitbreidingsmogelijkheden beperkt en in Hasselt is er wel voldoende grond maar wellicht niet als het gaat om een leuke stek voor senioren die dichtbij het centrum willen zitten.

Knol gaf in reactie op de de motie een opsomming van woningen die voor verschillende locaties staan gepland. Volgens hem zit de planning op iets meer dan honderd procent van de verwachte woningbehoefte en een stuk hoger dan de opgave van de provincie. Het goede nieuws is volgens hem dat de provincie meegaat in het verhaal van de gemeente, dat op eigen initiatief een onderzoek liet uitvoeren. Volgens van Zandwijk moet de gemeente echter rekening houden met uitval van plancapaciteit. Een landelijke norm is een plancapaciteit van 130 procent ten opzichte van de woningbehoefte. De snelheid moet er kortom in blijven, wat betreft de CDA-fractie.