Proat van Eddy 'Shoplichten?'

(door Eddy Beens)

Het was even landelijk nieuws deze week. Shoplichten. Het centrum van Genemuiden en de rest van Zwartewaterland was volgens de Genemuider Ondernemers Vereniging toe aan een "evenement". Ik kon een cynisch lachje niet onderdrukken. De GOV wil namelijk helemaal geen evenementen. Op het Havenplein kun je toch beter auto's parkeren dan een wielerronde laten starten en finishen.

In Vlaanderen zijn wielerrondes volksfeesten waarbij vergeleken de Biestemarkt een kinderfeestje is. Ben er 1x geweest. De geplande vrije dag erna kwam goed uit. Door het coronatijdperk moest de ronde van NWO dit jaar starten vanaf het industrieterrein. Voor sommige ondernemers mag het daar ook blijven.

Eerder is het ook al gelukt de organisatie bijna onmogelijk te maken. Ben bevooroordeeld. Ruim 35 jaar een bijdrage aangeleverd. Word je dus door sommige plaatselijke middenstanders door de neus geboord. Was mooi dagje omzet. Nadruk vooral op sommige middenstanders.

Eigen gewin gaat blijkbaar voor. Wel eens vragen gesteld. Antwoord moet nog steeds komen. Merkwaardig genoeg zie je in advertenties van een ondernemer een racefiets. Klaar om naar de voorjaarsmode te sprinten.

Over de shoplichten. Ik heb er moeite mee om op dit moment mensen naar je dorp te lokken, terwijl iedereen weet dat Zwarteland een coronabrandhaard is. Misschien was een actie van "eigen burgers eerst" beter geweest.

Vanaf het begin van de corona crisis heb ik mij voorgenomen om plaatselijke te kopen. Bij Appie Flier koop je voor hetzelfde geld een grijze "hoodie" als in Zwolle. Praatje erbij maakt het nog leuker.

Haal met regelmaat wat op bij plaatselijke ambachtelijke slagers, bloemist, schilder etcetera. Heb voor deze column zelfs mijn bankafschriften gecheckt. Geef toe. Heb ook elders in Zwartewaterland wat uitgegeven.

Daarnaast is de post horeca inmiddels een sluitpost geworden. Voor de horeca tellen de shoplichten niet. Misschien is het goed om daar iets mee te doen. Even het gevoel van dat je weer door een kroeg kunt lopen. Biertje, bitterbal, kort praatje, vervolgens weer naar buiten als het sein op groen staat.

Daarnaast kunnen de shoplichten op andere momenten ingezet worden. Een deel van onze samenleving trekt zich nog steeds nergens wat van aan. Misschien ook goed om "shoplichten" te plaatsen bij grote samenkomsten op zondag.

Als de burgemeester het gesprek aan gaat met sommige kerken over overheidsadviezen, komt de scheiding tussen kerk en staat in gevaar. In ons land nog steeds een groot goed. Sommige kerken zoeken de grens op. De GOV en hun shoplichten ook. Mis zelfs een beetje respect voor de samenleving. Ik wil ook graag terug naar oude tijden. Mag niks. Graag weer zingende wielen op de eerste zaterdag van april vanaf de sporthal, de reuk van massageolie, zwetende renners en andere sporters en de geur van frituur, gehaktballen en bier. Vlaanderen in Zwartewaterland.