Tijdelijke ondersteuning in noodzakelijke kosten

ZWARTEWATERLAND - Inwoners van Zwartewaterland die door corona hun woonkosten niet meer kunnen betalen, kunnen sinds vorige week een beroep doen op de TONK: Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten.

"Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen. Om hen tijdelijk te helpen is er de TONK: Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten", aldus de gemeente.

De TONK maakt deel uit van de steunmaatregelen van het Rijk. "Het is een tegemoetkoming voor huishoudens die door corona onvoorzien en onvermijdelijk minder inkomen hebben en daardoor de noodzakelijke woonkosten niet meer kunnen voldoen. Denk aan huur en hypotheek en de kosten van elektriciteit, gas en water", legt de gemeente uit.

De TONK-uitkering is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet). Gemeenten voeren deze regeling uit en moeten zelf beleid maken voor de TONK. Dit betekent dat de voorwaarden door iedere gemeente apart worden opgesteld. Deze kunnen hierdoor per gemeente verschillen.
De TONK-uitkering is aan te vragen voor de maanden januari tot en met juni. Dit kan ook met terugwerkende kracht voor reeds verstreken maanden, de aanvragen moeten wel vóór 1 augustus binnen zijn. "De TONK geldt alleen voor de maanden waarin aanvragers de bijdrage echt nodig hebben als aanvulling op het inkomen", waarschuwt de gemeente.

De voorwaarden voor de regeling staan op www.zwartewaterland.nl/TONK. Hier kunnen mensen ook hun aanvraag (digitaal) indienen.

Naast deze woonkostenregeling hebben de verschillende overheden ook regelingen voor bedrijven en instellingen die door corona in problemen komen. Zo heeft Zwartewaterland een Corona Cultuur Fonds voor stichtingen en verenigingen in de gemeente.

Verder kunnen bedrijven in Zwartewaterland uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen krijgen. Op de website van de gemeente staat een overzicht van de verschillende regelingen voor bedrijven en instellingen.