Drie boetes voor gezinnen vanwege luxe-verzuim van school in 2019/-20

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - De gemeente heeft in het schooljaar 2019/2020 drie boetes uitgedeeld voor luxe-verzuim van school. Dat meldt het college in een brief aan de gemeenteraad.

"De werkwijze bij luxe verzuim is als volgt: Als het verzuim een hele dag of minder betreft en het is de eerste keer, wordt er geen proces-verbaal opgemaakt, maar geeft de leerplichtambtenaar een waarschuwing", legt het college uit. "Als de school uitdrukkelijk (bijvoorbeeld via de website, e-mail of nieuwsbrief) waarschuwt, dat ouder(s)/verzorger(s) die rond de schoolvakanties een dag eerder op vakantie gaan of een dag later terug komen gemeld worden aan leerplicht, is het opmaken van een proces-verbaal voor een halve tot en met één dag verzuim een optie."

Er moet dan wel duidelijk vermeld staan in het proces-verbaal dat de school vooraf ouder(s)/verzorger(s) heeft geïnformeerd over het beleid rondom de schoolvakanties. Bij de drie boetes die de gemeente vorig jaar uitdeelde ging het om gezinnen die in een vorig schooljaar al een waarschuwing hadden ontvangen.

Er zijn ook drie waarschuwingen uitgedeeld. Dat zijn er fors minder dan het schooljaar daarvoor, toen waren er zeventien waarschuwingen en vijf boetes. De vermindering houdt vermoedelijk verband met de coronacrisis.