Afbeelding
Foto: Patrick Lockley via Unsplash

Inwoners kunnen meehelpen aan een betere biodiversiteit

ZWARTEWATERLAND - De gemeente stelt in totaal 200 bijen- en vlinderpakketten beschikbaar voor een gereduceerd tarief van 10 euro. Inwoners van Zwartewaterland kunnen van 17 maart tot 6 april 2021 een pakket bestellen.

"Wees er snel bij want op is op", zegt wethouder Maarten Slingerland. “Met deze actie hopen we de inwoners van Zwartewaterland bewust te maken van het belang van biodiversiteit en van de rol die wilde bijen en vlinders hierbij spelen. Door biodiversiteit hebben we bijvoorbeeld landbouw, maar ook schoon water, een stabiel klimaat en voedsel. Biodiversiteit zorgt ervoor dat we kunnen bestaan.”

Deze actie is mogelijk gemaakt in samenwerking met lokale ondernemers. “Een actie als deze kan alleen wanneer overheid en bedrijfsleven samenwerken. Ik ben blij dat we Hoveniersbedrijf en tuincentrum Johan van Dijk, Hoveniersbedrijf Van Wendel, Hoveniersbedrijf Rietman, Hoveniersbedrijf Hekman en Ten Have Seeds bereid hebben gevonden deze unieke samenwerking met ons aan te gaan”, zegt Slingerland

Wilde bijen en vlinders zorgen voor bestuiving van planten en bloemen. "Hierdoor kunnen belangrijke voedingsmiddelen als groente en fruit groeien. Deze insecten hebben het moeilijk. Net als de natuur hebben ook zij te lijden onder bijvoorbeeld de stenen stad. Hierdoor blijft er steeds minder leefruimte over", stelt de gemeente. Slingerland: “Heeft u een tuin of een balkon? Dan kunt u het de wilde bijen en vlinders gemakkelijker maken om voldoende voedsel en schuilplekken te vinden. Samen kunnen we deze nuttige insecten een handje helpen en werken aan een betere biodiversiteit.”

Het bijenpakket bestaat uit een bijenhuisje, bijenmengsel, wildbloemenmengsel, vijf scabiosa en acht hemelsleutel. Het vlinderpakket bestaat uit een vlinderhuisje, vlindermengsel, wildbloemenmengsel, drie vlinderstruiken en vijf verbena. Ieder huishouden kan één pakket bestellen.


Bestellen kan via www.zwartewaterland.nl/form/biodiversiteit/. Op het bestelformulier kan het pakket van keuze en de afhaallocatie worden aangegeven. Het lokale hoveniersbedrijf handelt verder de bestelling, de betaling en het ophalen van het pakket af. Lukt het niet om het pakket online te bestellen, dan kunnen mensen bellen met de gemeente via 14 038.