De boerderij van de andere kant.
De boerderij van de andere kant. Foto: Enrico Kolk

Over drie jaar moet ruïne plaatsgemaakt hebben

(vervolg van voorpagina)

Verschillende plannen voor het terrein passeerden de revue in de afgelopen jaren. “De aanvankelijke plannen waren het bouwen van appartementen”, vertelt Heutink. “Daarna was het woningbouw.” Het laatste plan, dat dateert van vorig jaar, is een combinatie van wonen en dienstverlening. “Zoals bijvoorbeeld een dokterspraktijk met appartementen erboven.”

Dat plan is nog niet concreter geworden. “Het is gemaakt door een architect en ook met de gemeente besproken”, zegt Heutink. “De gemeente was best enthousiast, maar het is van verschillende partijen afhankelijk. Je moet er dan ook gebruikers bij zoeken.”

Tempelman stelt dat appartementen nog niet eens zo gek zijn. “Veel ouderen willen graag meer in het centrum van Hasselt wonen”, weet ze. “Dit zou een prachtige plek zijn voor een klein appartementencomplex.”

Maar, wat er ook komt: “Het zou de partijen sieren om hier na 18 jaar eindelijk werk van te maken. Ik hoop dat de partijen om tafel gaan en van een akelige bouwval een klein paradijsje maken.” Het zit haar dwars dat de boerderij al zolang geleden verlaten werd en er nu nog steeds verlaten bij ligt. “Iedere keer als ik op de Vaartweg of in de buurt van de Kalkovens kom, springen mij de tranen in de ogen”, legt ze uit. “Dan zie ik hoe een mooie plek in Hasselt er zo bij totaal bouwvallig bij ligt en dat al ruim 18 jaar.”

Dat komt omdat een plan maken nou eenmaal tijd kost, legt Heutink uit. “Voor afwijkende plannen heb je met verschillende partijen te maken, zoals de welstandscommissie en de gemeente. Daar is ook niks mis mee, dat iedereen z’n zegje doet.”
Maar er moet nu wel wat gebeuren, vindt Tempelman. “Het zou een mooie plek zijn om iets kleinschaligs voor ouderen of jongeren met een beperking te bouwen. De gemeente zoekt bouwgrond en als hier wat komt, wordt het zicht van Hasselt beter, ook voor de toerist.”

En dat is wat haar vooral steekt. “Het aanzien van Hasselt zou daar een stuk aantrekkelijker kunnen, vooral zo dichtbij gemeentehuis”, zegt ze. “Er is nu een hek omheen geplaatst, omdat het een zeer gevaarlijke plek werd. En volgens buurtbewoners werd er regelmatig jeugd gesignaleerd, met activiteiten die niet door de beugel konden.”
De projectontwikkelaar hoopt dat hij met de huidige plannen aan de slag kan. Dan zou wel een bestemmingsplanwijziging nodig zijn, weet hij. "Maar als het plan definitief is en goedgekeurd, hebben we voor de voorbereiding en uitvoering nog een jaar nodig. Het doel is absoluut dat er over een jaar of drie wat staat.”